Declansarea urmaririi penale impotriva unor fosti si actuali ministri care sunt si parlamentari are toate sansele sa declanseze un nou conflict intre juristi, dar si intre Parlament si seful statului.

Pe deoparte, unii dintre alesi sustin
Declansarea urmaririi penale impotriva unor fosti si actuali ministri care sunt si parlamentari are toate sansele sa declanseze un nou conflict intre juristi, dar si intre Parlament si seful statului.

Pe deoparte, unii dintre alesi sustin ca “urmaritilor” li se aplica prevederile Legii raspunderii ministeriale, care implica acordul Parlamentului pentru declansarea urmaririi penale, in vreme ce alti juristi-parlamentari considera inoportun asemenea aviz, invocand limitarea imunitatii parlamentare la care s-a recurs la revizuirea Constitutiei. Pe de alta parte, odata ce dosarele lui Paul Pacuraru, Codrut Seres, Adrian Nastase si Miron Mitrea ar ajunge sa fie supuse votului secret al plenului, culoarea politica a celor anchetati si actuala configuratie parlamentara fac previzibil rezultatul final. Asa ca cererea presedintelui Basescu s-ar putea lovi de refuzul Parlamentului.

Eckstein recunoaste ca juristii 'au o problema>>
Presedintele Comisiei juridice din Senat, Peter Eckstein Kovacs (UDMR), a recunoscut pentru “Gardianul” ca inclusiv senatorii juristi au o problema serioasa sa deci da ce lege se aplica in cazul ministrilor-parlamentari. “Noi am fost si suntem sesizati de Biroul Permanent sa formulam un punct de vedere cu privire la acest aspect: daca ministrii urmariti au nevoie sau nu si de acordul Parlamentului. Deocamdata, suntem in faza deliberarii individuale, iar saptamana viitoare vom adopta un punct de vedere comun”, a spus senatorul UDMR, precizand ca nu se “antepronunta” in aceasta chestiune.

Vacaroiu considera necesar avizul Senatului


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.