Problemele politice au trecut pentru prima data in ultimii ani pe planul doi la Forumul Economic Mondial: pe buzele tuturor este recesiunea economiei americane.Statiunea montana elvetiana este pazita cu strasnicie impotriva protestatarilorFoto: Reuters Anul acesta, reuniunea unora dintre cei mai importanti lideri din domeniile economic si politic de la Davos este dominata de tema crizei economice americane si de influenta acesteia asupra economiei mondiale. Se poate spune deci ca, in sfirsit, Forumul Economic Mondial, care a inceput miercuri, se concentreaza pe economie, dupa ce ani intregi a fost acordat un spatiu mai mare dezbaterilor politice. In contextul problemelor financiare ale pietei americane, secretarul american al Trezoreriei, Henry M. Paulson jr., si-a anulat participarea la intrunire.

Oamenii de afaceri prezenti la Forum au cerut SUA si bancilor centrale sa actioneze pentru a prelua controlul in ceea ce pare a fi o criza economica, dupa ce actiunile la bursele europene au scazut ingrijorator din nou, miercuri. „Bancile centrale au pierdut controlul asupra situatiei", a declarat miliardarul George Soros. Alti participanti au declarat ca decizia-surpriza a Rezervei Federale a SUA de a scadea rata dobinzilor cu 75 de puncte de baza pare o miscare provocata de panica.

Atmosfera este mult mai putin optimista decit in anii precedenti. „Nu stiu daca va fi o recesiune in SUA, dar stiu ca anul trecut, pe vremea asta, lucrurile pareau mult mai roz", a declarat pentru AFP unul dintre participanti, Rahul Bajaj, presedintele grupului industrial Bajaj Auto. Un sondaj Gallup realizat pentru reuniunea de la Davos, la care au raspuns 61.000 de persoane din 60 de tari, arata ca mult mai multi dintre cei care au raspuns sint mai ingrijorati in ce priveste economia si securitatea decit anul trecut. Cea mai presanta intrebare a Davosului ramine, deci, daca zicala „atunci cind SUA stranuta, restul lumii raceste" mai este valabila, daca economiile in plina dezvoltare vor reusi sa reechilibreze situatia la nivel mondial si daca economiile europene vor rezista la presiune.

Vor fi abordate insa si teme ce transcend actuala criza. Bill Gates, fondatorul Microsoft, participant obisnuit al Forumului, va tine un discurs cu titlul: „Noua Abordare a Capitalismului in secolul XXI". Se pare ca miliardarul va trage la raspundere guvernele si marile companii pentru modul inadecvat in care raspund in fata saraciei si molimelor din lumea in curs de dezvoltare. Vara aceasta, Gates se va retrage de la conducerea Microsoft, pentru a se dedica operatiunilor de binefacere ale fundatiei sale. Klaus Schwab, cel care organizeaza forumul de 37 de ani incoace, isi va incalca regula de a acorda doar 15 minute fiecarui vorbitor si ii va aloca lui Gates o jumatate de ora. Alta tema careia i se va acorda o importanta deosebita o reprezinta cresterea importantei fondurilor de investitii suverane, tema inexistenta anii trecuti pe agenda Davos.

Bono, solistul de la U2, va tine o conferinta impreuna cu fostul vicepresedinte american Al Gore (laureat al Premiului Nobel) despre „O teorie unita a Pamintului: combinarea solutiilor pentru saracia extrema si criza climatica". Pentru prima data in ultimii trei ani, la Forum este invitat si un oficial iranian: ministrul de Externe, Manouchehr Mottaki. In total, 27 de sefi de stat si 74 de presedinti ai marilor companii, alaturi de alti 2.400 de participanti, s-au reunit in statiunea elvetiana anul acesta.

Riscuri Globale 2008 Raportul Forumului Economic Mondial arata ca economia internationala este supusa la patru categorii de riscuri anul acesta. Primul este cel financiar, dupa criza de lichiditati din 2007, avind in vedere posibilitatea unei crize a economiei americane. Pe termen mai lung, presiunile asupra dolarului in calitate de valuta internationala pentru constituirea rezervelor ar putea spori, subminind pozitia geopolitica a Statelor Unite si suprematia acestora in economia mondiala. Celelalte trei categorii de riscuri sint reprezentate de problemele din domeniul securitatii alimentare (cauzate de cresterea populatiei, problemele climatice si transferul recoltelor catre productia de biocombustibili); problemele din sistemul de aprovizionare a companiilor (care au mizat pe outsourcing in zone eficiente economic, dar care acum sint supuse unor riscuri sporite); problemele din sectorul energetic (incertitudini privind cererea si oferta, evolutia pretului petrolului).