Au fost confirmate primele cazuri de gripa inregistrate in acest sezon in Romania cu virusul AH1N1, tulpina Solomon Islands, informeaza Centrul National de Referinta pentru Gripa, de la Institutul Cantacuzino, citat de Mediafax.
Şase cazuri au
Au fost confirmate primele cazuri de gripa inregistrate in acest sezon in Romania cu virusul AH1N1, tulpina Solomon Islands, informeaza Centrul National de Referinta pentru Gripa, de la Institutul Cantacuzino, citat de Mediafax.
Şase cazuri au fost inregistrate in Bucuresti, cate patru in judetele Iasi si Constanta si doua in Galati.
Dintre cei 16 bolnavi, noua au fost internati - patru in spitale din Capitala.
Pe grupe de varsta, gripa a afectat doi copii care au sub cinci ani, unul din grupa 5-9 ani, doi din grupa 10-14 ani, doi din 15-19 ani, doi din 20-24 de ani, trei la 25-29 de ani, trei la 40-44 de ani si unul la 45-49 de ani.
Aparitia acestor cazuri era asteptata dupa ce in statele Uniunii Europene a fost inregistrata o crestere a numarului de afectiuni. Gripa se manifesta cu temperatura mare, de peste 38 de grade Celsius, si dureri musculare, medicii recomandand antitermice, consum mare de ceaiuri si suc de fructe, alimente bogate in fructe si legume si, mai ales, izolarea de colectivitati.3 milioane de romani cu risc de imbolnavire au fost vaccinatiAproape trei milioane de persoane au fost vaccinate antigripal in cadrul campaniei nationale de imunizare a persoanelor considerate cu risc de imbolnavire, iar campania va continua si in perioada urmatoare, inclusiv luna februarie, a anuntat Ministerul Sanatatii.
Oficialii Ministerului Sanatatii au precizat ca pana in prezent, in Romania, nu au fost inregistrate cresteri ale numarului de cazuri de gripa si nici nu au fost depistate in circulatie tulpini de virus gripal.
"Avand in vedere ca in unele state ale Europei de Vest s-au inregistrat in ultimele saptamani cresteri ale numarului de cazuri de gripa, precum si faptul ca in aceste state se afla temporar un numar mare de cetateni romani care au contacte cu Romania, MSP considera deosebit de important ca persoanele cu risc sa mearga la medicii de familie pentru a beneficia de vaccinarea antigripala gratuita", a declarat dr. Florentina Furtunescu, director general in Ministerul Sanatatii.Oficialii din Ministerul Sanatatii recomanda vaccinareaMinisterul Sanatatii Publice recomanda populatiei care intra in categoriile cu risc, precum si populatiei generale, sa se vaccineze antigripal in aceasta perioada, deoarece vaccinarea reprezinta cea mai eficienta metoda de prevenire a imbolnavirii prin gripa si respectiv a complicatiilor acesteia.
Potrivit specialistilor Ministerului Sanatatii, la nivelul statelor Uniunii Europene, in fiecare an se inregistreaza un numar important de cazuri de imbolnavire, dintre care unele evolueaza sever, cu niste complicatii care duc chiar pana la deces.
Conform unui comunicat de presa al Centrului European de Control al Bolilor, din Stochkolm, din data de 10 decembrie 2007, anual, in Uniunea Europeana se inregistreaza peste 40.000 de decese cauzate de gripa si de complicatiileacesteia in randul persoanelor in varsta si al celor cu boli cronice cardiovasculare, respiratorii, diabet, decese care pot fi evitate daca persoanele expuse la risc crescut sunt vaccinate antigripal anual.
"In anul 2007, Ministerul Sanatatii Publice a achizitionat si a pus la dispozitia populatiei care face parte din grupele cu risc 3,7 milioane de doze de vaccin gripal, cea mai mare cantitate achizitionata pana in prezent, cantitate ce asigura vaccinarea pentru aproximativ 20% din populatia tarii. Este pentru prima oara cand Romania realizeaza o asemenea acoperire vaccinala, care respecta recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii", a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, intr-un comunicat de presa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.