Potrivit unei hotarari a Guvernului, ajutoul lunar este acordat, la cerere, daca solicitantul este pensionar in sistemul public si are cel putin varsta standard de pensionare, are inregistrata cererea de stabilire a pensiei la Casa teritoriala de pe
Potrivit unei hotarari a Guvernului, ajutoul lunar este acordat, la cerere, daca solicitantul este pensionar in sistemul public si are cel putin varsta standard de pensionare, are inregistrata cererea de stabilire a pensiei la Casa teritoriala de pensii, nu beneficiaza de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public, nu s-a recasatorit dupa decesul sotului, are domiciliul pe teritoriul Romaniei si nu are calitatea de asigurat obligatoriu al sistemului public de pensii. O alta conditie consta in durata casatoriei cu sotul decedat. Daca durata casatoriei a fost de cel putin 10 ani, cuantumul ajutorului lunar este de 44 de lei pentru sotul supravietuitor care beneficiaza de una sau mai multe categorii de pensie stabilite numai in fostul sistem al asigurarilor sociale pentru agricultori si 113 lei pentru sotul supravietuitor care beneficiaza de pensie stabilita in sistemul public de pensii. Daca durata casatoriei a fost mai mica de 10 ani, dar de cel putin 5 ani, cuantumul ajutorului lunar variaza intre 22 si 102 lei, in functie de anii de casatorie si tipul de pensie de care beneficiaza. Ajutorul lunar se stabileste prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.