Presedintii Rusiei si Republicii Moldova, Putin si Voronin, s-au intalnit ieri dupa-masa, la resedinta liderului rus din afara Moscovei, Novo-Ogariovo, pentru o noua ruda de negocieri in problema relatiilor bilaterale si in dosarul transnistrean, tra
Presedintii Rusiei si Republicii Moldova, Putin si Voronin, s-au intalnit ieri dupa-masa, la resedinta liderului rus din afara Moscovei, Novo-Ogariovo, pentru o noua ruda de negocieri in problema relatiilor bilaterale si in dosarul transnistrean, transmit agentiile de presa ruse preluate de Mediafax. "Contactele intre popoarele Rusiei si Republicii Moldova, inclusiv cele spirituale, reprezinta o baza sigura pentru dezvoltarea relatiilor dintre statele noastre", a afirmat Putin in debutul intalnirii cu Voronin, pe care l-a felicitat in fata presei pentru distinctia primita luni de la Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii, Aleksii al II-lea, pentru "activitatea remarcabila in consolidarea unitatii popoarelor ortodoxe". Voronin a anuntat ca isi va dona premiul pentru construirea unei biserici "moldovenesti".
Trei conditii
Seful statului rus a declarat ca intentioneaza sa discute in detaliu la actuala intalnire cu Voronin "dezvoltarea intregului ansamblu de relatii intre cele doua state", inclusiv impulsionarea cooperarii economice si comerciale. "In ultimii doi ani se remarca o dinamica pozitiva in relatiile noastre", a afirmat Vladimir Voronin, adaugand ca pe an ce trece "avansam pe trepte superioare ale integrarii, spre un adevarat parteneriat strategic, a carui baza a fost pusa la summiturile CSI de la Minsk si Dusanbe".
Experti rusi si moldoveni considera ca Putin si Voronin se vor axa in principal pe dosarul transnistrean. Cotidianul rus Kommersant anunta ca Rusia, in calitate de tara mediatoare a conflictului transnistrean, nu renunta la obligatia sa de a contribui la restabilirea integritatii teritoriale a Republicii Moldova. Kommersant sustine ca Kremlinul are in lucru un document, care poarta un titlu neutru "Planul politic de reglementare a conflictului din Transnistria". Acest plan nu prevede nici modelul Moldovei unitare, pentru care Chisinaul face un lobby intens, dar nici o confederatie, cum si-ar dori Tiraspolul. Potrivit Kommersant, "de data aceasta Moscova va propune ambelor parti o constructie federativa si chiar va incerca sa convinga administratia de la Tiraspol, care nu prea este dispusa la dialog, sa accepte acest plan".
Planul Kremlinului presupune o serie de conditii. Prima ar fi ca autoritatile de la Chisinau sa stipuleze statutul de tara neutra a Republicii Moldova nu doar in Constitutie, ci si intr-un document care sa fie semnat atat de Republica Moldova, cat si de SUA si UE. In acest fel, Moscova spera sa tina departe Chisinaul de tentatia de a adera la NATO. A doua conditie prevede, ca si celelalte initiative ruse privind reglementarea transnistreana, prelungirea stationarii trupelor ruse in Transnistria. A treia conditie a Moscovei are in vedere recunoasterea de catre autoritatile moldovene a privatizarilor operate de Tiraspol in ultimul deceniu, in contextul in care 80 la suta din obiectivele strategice din stanga Nistrului au ajuns in proprietatea unor oligarhi rusi.
NATO cere retragerea trupelor ruse
Rusia trebuie sa isi respecte obligatiile asumate la Istanbul, in vederea solutionarii crizei transnistrene, a afirmat secretarul general adjunct al NATO, Robert Simmons, in urma intrevederii de saptamana trecuta cu ministrul de Externe al Republicii Moldova, Andrei Stratan, relateaza Mediafax. "Rusia trebuie sa-si respecte obligatiunile asumate in 1999 la Istanbul", a declarat secretarul general adjunct al NATO, delegat pe probleme de Securitate si Parteneriat, in cadrul unei conferinte de presa. Prin adoptarea la Istanbul, in 1999, a Actului Final al Tratatului CFE Adaptat si a declaratiei finale a summit-ului OSCE, Federatia Rusa si-a luat angajamentul sa-si retraga fortele armate conventionale de pe teritoriul Republicii Moldova pana la sfarsitul anului 2001, urmand ca in 2002 sa-si retraga complet prezenta militara de pe teritoriul Moldovei. Oficialul a mai spus ca NATO sustine eforturile Republicii Moldova de a se integra in Uniunea Europeana.
"Suntem bucurosi sa asistam Republica Moldova in acest domeniu. Finlanda, Irlanda sunt tari membre ale Uniunii Europene, dar nu sunt membre NATO. Prin urmare, nu exista conditii care sa impuna Republicii Moldova sa adere mai intai la NATO si apoi sa se integreze in Uniunea Europeana, a afirmat Simmons. (George DAMIAN)
OSCE nu vrea Kosovo in Transnistria
OSCE nu admite paralele intre provincia Kosovo si Transnistria, iar solutia negociata pentru regiunea din sudul Serbiei nu va putea fi utilizata drept precedent in cazul "conflictelor inghetate", a declarat saptamana trecuta, la Chisinau, presedintele in exercitiu al OSCE, ministrul finlandez de Externe Ilkka Kanerva, in cadrul intalnirilor avute cu oficialitatile moldovene. Reprezentantul OSCE a insistat asupra caracterului absolut diferit al conflictelor din Kosovo si Transnistria, subliniind ca si modalitatile de rezolvare a acestora trebuie sa fie diferite. (G.D.)
Smirnov dispus la negocieri
Liderul regimului separatist din Transnistria, Igor Smirnov, a declarat in cadrul unei intalniri cu ambasadorul rus in Republica Moldova, Valeri Kuzmin, ca Tiraspolul este dispus sa reia negocierile cu Chisinaul pentru solutionarea conflictului transnistrean, dar cu conditia ca dialogul sa aiba loc de la egal la egal, transmite Rompres. "Despre ce negocieri poate fi vorba cand una din parti se foloseste de recunoasterea sa si exercita presiuni asupra celeilalte", a afirmat Igor Smirnov, citat de agentiile de presa de la Tiraspol. El a mai afirmat ca Transnistria are nevoie de garantii internationale care sa confirme dreptul la libera circulatie a marfurilor si persoanelor si accesul normal la coridoarele europene de transport. Ambasadorul rus in Republica Moldova a declarat ca deplasarea sa la Tiraspol a avut ca scop gasirea unei solutii pentru iesirea din impas a negocierilor in problema transnistreana, intrerupte in februarie 2006. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.