TELECOMUNICATII - Reglementare si tarife mai mici
Peste 30 de operatori de telefonie fixa ar putea practica, incepand cu al doilea trimestru al acestui an, un tarif de interconectare de 1,15 eurocenti/minut, potrivit unui proiect de decizie

TELECOMUNICATII - Reglementare si tarife mai mici
Peste 30 de operatori de telefonie fixa ar putea practica, incepand cu al doilea trimestru al acestui an, un tarif de interconectare de 1,15 eurocenti/minut, potrivit unui proiect de decizie al ANRCTI.

ANRCTI reglementeaza, pentru prima data, interconectarea cu retelele a 31 de operatori de telefonie fixa si revizuieste conditiile de interconectare cu Romtelecom si RCS&RDS. Pentru Romtelecom se are in vedere stabilirea unei valori unice a tarifului pentru fiecare nivel de interconectare cu reteaua operatorului, in prezent aceste tarife fiind stabilite diferentiat, in functie de intervalul orar. Astfel, ar urma sa se stabileasca un tarif mediu de interconectare in reteaua Romtelecom de 0,84 eurocenti la nivel local, 0,97 eurocenti la nivel regional, 1,06 eurocenti la nivel national.

SI ALTII. In cazul RCS&RDS si UPC Romania, ANRCTI are in vedere impunerea obligatiei de transparenta, nediscriminare si modificare a obligatiei de control al tarifelor. In privinta altor 30 de operatori alternativi de telefonie fixa, printre care si Vodafone, acestia ar putea fi obligati sa respecte un nivel-tinta al tarifului de interconectare egal, in medie, cu tariful mediu regional in reteaua Romtelecom, adica 0,97 eurocenti. Tranzitia la noul tarif se va realiza in doua etape. Dupa intrarea in vigoare a deciziilor, tariful de interconectare va scadea la 1,15 eurocenti/minut, urmand ca de la 1 ianuarie 2009 operatorii sa respecte nivelul de 0,97 eurocenti. In prezent, majoritatea operatorilor alternativi practica tarife mai mari cu pana la 514% decat acest nivel. O absenta notabila din lista celor 30 de operatori o reprezinta Orange, care la data intocmirii raportului de catre ANRCTI nu lansase inca serviciul de telefonie fixa.

TRASEU. Dupa incheierea perioadei de consultare publica si analizarea observatiilor si propunerilor primite, ANRCTI urmeaza sa notifice Comisia Europeana si autoritatile nationale de reglementare din celelalte state membre. Toate aceste institutii au la dispozitie o luna pentru a face observatii si comentarii. Noile tarife ar putea intra in trimestrul al doilea al anului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.