Cristian David, ministrul Internelor si Reformei Administrative, a declarat ieri, la bilantul Politiei Romane, ca sefii de Politie din orasele unde reglarile de conturi si luptele pentru suprematie in lumea interlopa sunt dese ar trebui
Cristian David, ministrul Internelor si Reformei Administrative, a declarat ieri, la bilantul Politiei Romane, ca sefii de Politie din orasele unde reglarile de conturi si luptele pentru suprematie in lumea interlopa sunt dese ar trebui
"sa faca loc altora mai buni". "Ramane insa ca prioritate reducerea violentei stradale, cunoscut fiind ca acest gen de criminalitate se constituie ca un important element ce afecteaza siguranta cetateanului, ordinea si linistea publica.
Exacerbarea unor acte de violenta in plina zi, repetarea acestora cu o frecventa ingrijorator de mare in unele orase, este de neacceptat", a declarat David. Ministrul s-a aratat ingrijorat si de lipsa de reactie a politistilor in aceste situatii, apreciind ca sefii structurilor judetene "cu probleme" ar trebui schimbati. "Nu mai putem tolera lipsa de reactie si interventie a Politiei in gestionarea acestor fapte de violenta. Nu pot sa inteleg ce fac acei sefi de Politie in orasele unde reglarile de conturi si luptele pentru suprematie in lumea interlopa au devenit o constanta. Eu cred ca acei sefi trebuie sa faca loc altora mai buni", a precizat Cristian David, citat de Mediafax. IGPR efectueaza un control la mai multe inspectorate din tara, urmand ca in final sa fie luate masuri pentru rezolvarea deficientelor constatate. Ministrul a atras atentia si asupra fenomenului gastilor de cartier constituite, uneori, in potentiale nuclee de criminalitate ridicata. David a mai spus ca exista tendinta ca violenta sa se mute din curtea scolilor in interiorul salilor de clasa, indemnandu-i pe politistii prezenti sa gaseasca o solutie de prevenire a acestui fenomen. "Nu intamplator am asociat tema consumului de droguri de violenta in scoli si va rog si pe dumneavoastra sa aveti o abordare din acest punct de vedere, pentru ca riscul cel mai mare e ca liceele sau curtea scolii sa se transforme in zone de vanzare a drogurilor", a precizat David.
Razboaie de strada
ZIUA a scris in mai multe randuri ca cea mai grava situatie privind luptele de strada se inregistreaza la Craiova, Bania fiind in ultimii ani scena multor confruntari violente. Adevarate razboaie de strada. De cele mai multe ori, politistii si jandarmii au fost depasiti de situatie, asistand neputinciosi la incaierari. Craiova tinde sa devina un "No man's land". Ultimul scandal s-a petrecut la sfarsitul anului trecut, cand trei tineri s-au luat la bataie pentru o fata, in altercatie fiind folosite si arme de foc. Un tanar a fost impuscat atunci, in plina strada, in coapsa piciorului stang. De asemenea, numai in luna octombrie a anului trecut, in Craiova au avut loc trei scandaluri de proportii, la care au participat zeci de oameni, mai multi dintre acestia ajungand pe paturile spitalelor. Luna a debutat cu un scandal intre doua clanuri, soldat cu internarea a patru persoane, cu plagi prin taiere si impuscare. La zece zile dupa acest incident, trei tineri craioveni au fost implicati intr-un alt conflict de strada, soldat cu mai multe impuscaturi, in cartierul Brestei, din Craiova. Tot in Banie, in vara anului trecut, in apropierea stadionului "Ion Oblemenco" a avut loc un conflict intre doua clanuri de romi, in scandal folosindu-se si arme de foc. De asemenea, arme achizitionate de la o filiera din Italia si Spania, coordonata de Ion Clamparu, au fost gasite la o perchezitie la liderul unei grupari din Neamt, care organizase un plan de razboi pentru exterminarea unei retele rivale. Membrii celor doua grupari incercau sa detina controlul asupra orasului, in sensul preluarii sferei de influenta a lumii interlope.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.