Organizatia "WWF for a living planet" doreste conservarea naturii si promovarea pe cat se poate a produselor romanesti traditionale. Pentru o mai buna reusita a organizat programul Dunare - Carpati Romania, care s-a finalizat ieri prin seminarul "Pro

Organizatia "WWF for a living planet" doreste conservarea naturii si promovarea pe cat se poate a produselor romanesti traditionale. Pentru o mai buna reusita a organizat programul Dunare - Carpati Romania, care s-a finalizat ieri prin seminarul "Produse alimentare traditionale pentru conservarea naturii si dezvoltarea economica locala in Carpati".

Coordonatorul programului, Raluca Barbu, a declarat ca pentru acest proiect s-a inspirat dintr-o actiune asemanatoare desfasurata de mai multi tarani dintr-un satuc din nordul Suediei, care, pentru a-si apara traditiile culinare, au infiintat o asociatie pe nume "Eld Rimmer", al carui echivalent in limba romana este "Ajuta-te singur". Astfel, Raluca Barbu s-a deplasat in satul Magura, langa Bran si a stat de vorba cu gospodarii de acolo.

REGREt. Cel mai mare necaz al oamenilor este ca legea nu le permite comercializarea produselor intrucat nu au certificate sanitar-veterinare, dar nici documente care sa ateste ca ei sunt producatorii alimentelor. Marea problema este insa faptul ca nici nu sunt indrumati, ceea ce duce la o lipsa de informare crasa si nu sunt in masura sa indeplineasca formalitatile necesare pentru a intra in legalitate. De altfel, la seminar au fost prezenti cativa mici producatori care sunt extrem de indignati ca nici o institutie a statului nu le acorda sprijin si prefera sa se implice in comertul produselor din supermarketuri in detrimentul celor traditionale romanesti. Raluca Barbu recomanda tuturor sa ia exemplul celorlalte tari europene ca Italia, Spania, Olanda sau Suedia, care au stiut sa isi conserve traditia culinara.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.