AGONIA UNEI MAME - Bebelusul unei romance, disparut intr-un spital italian
O romanca din Italia isi cauta de patru ani copilul. Vrea sa-l creasca, daca e viu, asa cum spera, sau sa-i faca o inmormantare crestineasca, daca se va demonstra ca

AGONIA UNEI MAME - Bebelusul unei romance, disparut intr-un spital italian
O romanca din Italia isi cauta de patru ani copilul. Vrea sa-l creasca, daca e viu, asa cum spera, sau sa-i faca o inmormantare crestineasca, daca se va demonstra ca e mort.

De patru ani, o romanca din Italia isi cauta copilul. Viu sau mort. Vrea adevarul si vrea dreptate. Maria Ungureanu, care are acum 33 de ani, a plecat din Borsa in 2000, impreuna cu baiatul, care pe atunci avea 8 ani, si cu sotul. Voiau sa munceasca in Spania, insa nu s-au putut acomoda acolo. "Nu ne-am intors acasa, ci ne-am dus in Italia. In Romania nu puteam sa ducem o viata normala, nu puteam sa-i oferim baietelului nostru conditii decente de viata", povesteste Maria.

In 2003, pe cand se afla in Italia, la Milano, a aflat ca a ramas insarcinata. Si-au dorit copilul, mai ales ca locuiau acolo legal si aveau permis de munca. La 7 februarie, femeia era deja in luna a saptea. Doctorita care avea grija de ea a asigurat-o ca fatul e bine. La 18 februarie i s-a facut rau. A chemat ambulanta, iar medicii au insistat sa o duca la Spitalul Mangiagalli, si nu la San Rafaelli, cum le-a spus femeia ca prefera.

A NASCUT IN BAIE. La Mangiagalli i s-a facut o ecografie si a fost anuntata ca a pierdut tot lichidul amniotic si ca fatul e mic. Maria spune ca simtea ca naste dintr-un moment in altul, insa medicii erau foarte preocupati sa o puna sa semneze tot felul de acte, in care romanca nu intelegea ce scrie. "Eu asteptam sa nasc, nu sa semnez", spune Maria. Au lasat-o singura intr-o camera dupa ce i-au facut o injectie care a ametit-o foarte tare. Maria spune ca s-a trezit pur si simplu in baie, ca nu mai vedea nimic, iar copilul aproape se nascuse. A inceput sa strige dupa ajutor si sa bata in perete cu perfuzia. Intr-un tarziu, au aparut doua femei in halat care i-au spus ca are o fetita, ca e vie si au luat copilul. Pe Maria au dus-o intr-un salon in care erau puse femei care abia nascusera. Era ora cinci dupa-amiaza. La mamicile din salon tot veneau asistente sau doctori care le vorbeau despre nou-nascuti. Mariei nu i-a spus nimeni nimic. "La un moment dat a venit doctorita Barbara Botani si eu o tot intrebam despre copilul meu, dar ea se facea ca nu aude", isi aminteste Maria.

Dupa ce a insistat si pe langa alte cadre medicale, la ora 9:00, in aceeasi seara, i-a fost adus un copil. Doctorita i l-a pus pe burta si i-a cerut sa-i dea un nume. "Era un copil cald, era un copil viu, care dormea", spune Maria.

"FETITA NU MAI E!". La 19 februarie, la Maria a venit un medic cu un registru, i-a spus ca o externeaza si ca fata ei este moarta. "Apoi m-a pus sa semnez niste acte pentru a-l inmormanta. Eu i-am tot cerut explicatii. I-am spus ca am bani pentru inmormantare. Mi-a spus ca lucrul acesta nu se poate si ca va trebui sa ma adresez biroului de relatii cu publicul de la morga", isi aminteste Maria. I-a mai dat un bilet de iesire pe care nu scria nimic despre copil si o ecografie. Tot intreband cadrele medicale din spital unde e morga, Maria a ajuns la receptia de la internari. "Nu stiu unde e morga, dar fetita nu mai e", i-a spus italianca de acolo.

Romanca a vrut sa faca o plangere pentru ca medicii refuzau sa-i arate macar cadavrul copilului. I s-a spus sa mearga acasa, sa se linisteasca si sa completeze niste hartii pe care sa le trimita pe fax.

Dupa cateva zile, Maria s-a dus la medicul care o ingrijise de-a lungul sarcinii. I-a spus ce a patit si i-a aratat actele si ecografia de la spital. Atunci a observat ca acea ecografie nu e pe numele ei, ci pe al italiencei Cristina Vanini. Medicul romancei a mai observat la ecografie ca femeia respectiva nu are nici un fat in uter, insa a incercat sa o linisteasca spunandu-i ca probabil a fost o incurcatura facuta de computerul spitalului. Diagnosticul trecut pe biletul de iesire din spital al Mariei Ungureanu nu era descifrabil.

La doua saptamani de la nastere, romanca s-a dus la serviciu. Dupa ce a auzit ce s-a intamplat la Mangiagalli si a mai vazut si ecografia care arata un uter gol, patronul italian pentru care lucra romanca a pus-o pe secretara firmei sa mearga cu ea la spital si s-o ajute sa faca o plangere.

ACTE IN NEREGULA. Medicii italieni au primit-o numai pe secretara, iar pe romanca au lasat-o sa astepte la usa. Femeia si-a facut curaj, a intrat si a aratat ecografia. Le-a spus medicilor ca vrea sa-si vada fata vie sau moarta. Secretara de la firma le-a spus si ea medicilor ca ar vrea sa vada macar rezultatele autopsiei. La vederea ecografiei, Maria isi aminteste ca una dintre doctorite s-a panicat si a inceput sa-i strige ca umbla cu acte false. "De ce nu-mi dai ecografia? Vrei bani, vrei bani?" - isi aminteste Maria ce striga doctorita. Romanca s-a mai dus la spital de cateva ori, insa doar in iunie medicii italieni i-au dat un raspuns in scris. Potrivit datelor furnizate, Maria Ungureanu a nascut la 18 februarie o fetita moarta, de 27 cm si 400 de grame. In alte acte oferite insa de spital, in urma declansarii unei anchete, se spune ca fetita s-a nascut vie. Copilul romancei a fost inregistrat ca decedat la Primarie la data de 5 martie. In aceasta inregistrare se spune ca fetita decedata avea... 45 cm, si nu 27, asa cum arata rezultatul autopsiei primit de romanca. Potrivit Primariei, copilul a fost inmormantat in cimitirul Maggiore din Milano.

La 12 martie este inregistrat un alt copil la Primarie, de data aceasta viu - fetita italiencei Cristina Vanini, cea care aparea in ecografie cu un uter gol. Maria a apelat la mai multi avocati ca sa faca un denunt. Unii au refuzat-o, altii au amanat-o.

Intr-un tarziu, s-au facut niste cercetari. La dosar exista fisele facute Mariei Ungureanu in spital, declaratiile doctorilor, declaratiile familiei Vanini (de aici a aflat romanca de fetita inregistrata la Primarie la 12 martie). O parte din actele oferite de spital spun ca romanca a suferit un avort infectios.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.