Pretul gazelor la consumatorul final ar trebui sa creasca in primul trimestru cu pana la 10%, daca s-ar aplica metodologia stabilita de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa
Pretul gazelor la consumatorul final ar trebui sa creasca in primul trimestru cu pana la 10%, daca s-ar aplica metodologia stabilita de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, directorul general al Distrigaz Sud, Bernard Arnaud.
Potrivit acestuia, ANRE nu a publicat noile tarife, dar ar putea sa le anunte la 1 februarie. De remarcat, tariful de distributie reprezinta circa 20-22% din pretul final al gazelor naturale. Pretul final al gazelor naturale mai are in componenta tariful de transport, de inmagazinare, precum si pretul gazelor ca marfa (din import si din productia interna) si marja de furnizare. Gazele din import costa, de la 1 ianuarie, circa 370 dolari/1000 mc, fata de 315-320 dolari/1000 mc in decembrie 2007. Totusi, cea mai mare parte a cresterii este acoperita din recalcularea tarifelor de transport si inmagazinare, astfel incat pretul final va fi influentat, practic, doar de marja de furnizare si de tariful de distributie. In final, populatia ar putea sa plateasca un pret al gazelor, in medie, cu aproximativ 7% mai mare decat in prezent, cam cat a fost inflatia de anul trecut.
Alta majorare in aprilie
Pentru ca noile preturi la gaze nu au fost inca stabilite si publicate de ANRE, Distrigaz Sud, companie controlata de grupul Gaz de France, inregistreaza piederi zilnice de 1,5 milioane lei. "Revendicarea Distrigaz Sud este sa-si poata acoperi costurile de achizitie a gazului, care sa se reflecte in tarife. Este o pierdere ca preturile nu au crescut la 1 ianuarie, iar noi ne platim facturile, spre deosebire de alti clienti. Speram sa creasca in primul trimestru. Cu cat asteptam mai mult sa se faca cresterea, cu atat ea va fi mai mare", a declarat presedintele Consiliului de Administratie al Distrigaz Sud, Jean Francois Carierre, transmite Mediafax.
"Vom pierde in continuare daca nu vor fi publicate noile tarife la 1 februarie, iar o crestere medie a tarifelor sub 6% este inacceptabila", a declarat directorul financiar al Distrigaz Sud, Pierre Parvex.
In situatia in care autoritatile nu vor accepta propunerile Distrigaz Sud cu privire la majorarea preturilor, Carierre a afirmat ca distribuitorul de gaze ar putea lua in considerare o actiune in instanta. "Exista recursuri legale, dar sincer cred ca vom gasi o solutie. In nici un caz nu imi doresc sa recurgem la o solutie de contencios", a afirmat Carierre.
Parvex a adaugat ca solutia gasita de companie este majorarea treptata a tarifului de distributie (care se modifica o singura data pe an), pentru intreaga perioada de reglementare, cuprinsa intre 2008-2012. Totodata, in aprilie este posibila o reconsiderare a pretului gazelor la consumatorul final, avand in vedere ca pentru acest an este prognozata o evolutie ascendenta a preturilor de import.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, la jumatatea lunii ianuarie, ca avansul preturilor gazelor naturale in 2008 va fi de mica amploare si nu va avea un impact major asupra inflatiei.
ANRE a decis, la sfarsitul anului trecut, ca preturile gazelor naturale si ale energiei electrice furnizate populatiei sa fie mentinute la 1 ianuarie 2008. ANRE a aratat ca preturile la gaze ar fi trebuit sa urce semnificativ la inceputul anului si ca o decizie in acest sens va fi adoptata in luna ianuarie. In 2007, inflatia a urcat la 6,57%, cu 1,5 puncte peste intervalul tintit de banca centrala, cele mai importante majorari inregistrandu-se la marfurile alimentare si la servicii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.