Youssef Tartoussi, comandatul navei Iman T, la bordul careia procurorii sustin ca ar fi fugit din Romania Omar Hayssam, a dat doua declaratii, ambele aparent autentice, depuse la dosare diferite, dar care se contrazic in privinta prezentei lui Hay
Youssef Tartoussi, comandatul navei Iman T, la bordul careia procurorii sustin ca ar fi fugit din Romania Omar Hayssam, a dat doua declaratii, ambele aparent autentice, depuse la dosare diferite, dar care se contrazic in privinta prezentei lui Hayssam la bordul navei sale.
Una in care Hayssam era ascuns la bordul navei sale, printre ceapa si berbecuti, iar alta in care sustine ca sirianul nu a urcat niciodata pe vasul sau. In ambele acte, Youssef Abd Al-Razzaq Tartoussi, varul lui Mustafa Tartoussi, judecat pentru fuga lui Hayssam la bordul navei Iman T, sustine ca a plecat din portul Constanta, pe 30 iunie 2006, cu destinatia Alexandria. In schimb, in timp ce intr-o declaratie spune ca varul sau l-ar fi rugat sa-l ia la bord pe sirianul Omar Hayssam, in cealalta sustine ca nimeni nu i-a cerut sa transporte "nici o alta persoana.""Atunci cand am fost intrebat de Biroul pentru Combaterea Terorismului din Liban despre unul din voiajele in care am fost comandant pe nava Iman T - cand a plecat din Romania in data de 30.06.2006 - si daca am transportat in acel voiaj o persoana numita <<Haitham Omar>> la cererea lui Mustafa Tartoussi, am adus verbal la cunostinta organelor de justitie din Liban ca nu mai auzisem acest nume anterior. Nici in voiajul respectiv, nici in alt voiaj, nu s-a urcat cu mine", a sustinut Youssef Tartoussi, intr-o declaratie ce ar fi fost depusa in procesul in care s-a judecat cererea DIICOT de arestare a lui Mustafa Tartoussi. In aceeasi declaratie, comandantul navei Iman T, a precizat ca nimeni nu i-a cerut sa transporte nici o persoana din Romania "intr-un fel care sa contravina prevederilor legale, cu atat mai mult cu cat imi cunosc responsabilitatile conform legilor maritime". Aceasta declaratie, ce ar fi fost data de comandantul navei Iman T in fata unui notar din Tripoli, a fost autentificata de un traducator autorizat al Ministerului Justitiei, si ar fi fost depusa la dosar, potrivit NewsIn, cand s-a judecat propunerea de arestare a lui Mustafa Tartoussi.
Alta versiune
Asa cum a prezentat si ZIUA ieri, Youssef Tartoussi sustine insa intr-o alta declaratie pe care Parchetul a depus-o la dosarul fugii lui Hayssam de la Curtea de Apel Bucuresti, ca, la solicitarea varului sau, ar fi scos din tara, la bordul navei Iman T, o persoana despre care ulterior a aflat ca se numeste Omar Hayssam. Youssef a precizat in aceasta declaratie ca Mustafa Tartoussi l-a informat in iunie 2006 ca va trimite la bordul navei Iman-T "o persoana necunoscuta". De asemenea, el a explicat faptul ca l-a scos pe Hayssam din tara, inregistrat sub numele fratelui sau, Omar Samir - pentru a fi lasat intr-o cabina a vasului - ceea ce contrazice afirmatiile sirianului conform carora a plecat de pe Otopeni, "la costum si parfumat". "Doresc sa spun adevarul in legatura cu toate informatiile pe care le detin despre fuga lui Hayssam Omar si despre persoanele care l-au ajutat sau au facilitat fuga si modalitatea prin care a avut loc, iar aceasta fara presiuni sau amenintari asupra mea. Va informez ca in luna iunie a anului 2006, in timp ce lucram pe vasul Iman T, in functia de capitan, si ma aflam in incinta portului Constanta, am fost informat de agentul naval Mustafa Tartoussi ca va trimite o persoana necunoscuta la bordul vasului Iman T si a prezentat direct subiectul, instiintandu-ma ca aceasta persoana are probleme cu autoritatile romane, fara a mai aminti numele persoanei, felul problemelor sau cetatenia ei. Nu a mai adaugat nimic si a revenit dupa cateva zile, cand s-a terminat incarcarea vasului si a intocmit actele de calatorie", spune Youssef Tartoussi in declaratia aflata la dosarul fugii lui Hayssam de la CAB. Totodata, acesta a declarat ca Mustafa Tartoussi l-a instiintat din nou ca va trimite acea persoana la bordul vasului, fara ca el sa aiba vreo legatura cu aceasta persoana sau sa stie ceva, cu exceptia faptului ca "va sta in camera inginerului sef, numitul Ibrahim Seikh, si ca acesta din urma este responsabil de toate solicitarile acestei persoane". "Am respins de la inceput acest lucru stiind ca autoritatile romane vor fi informate despre aceasta problema. Nu stiu daca aceasta persoana s-a imbarcat sau nu pe vas. In dimineata zilei urmatoare si dupa parcurgerea distantei limita, Ibrahim Seikh, inginerul sef, a venit la mine si m-a instiintat ca persoana despre care vorbisem se afla intr-una dintre cabine", afirma capitanul navei care transporta ceapa si componente de macarale.
CSM face verificari
Inspectia Judiciara a Consiliului Superior al Magistraturii a inceput verificarile in cazul convorbirilor telefonice dintre Omar Hayssam si procurorul Ciprian Nastasiu, cel care l-a trimis in judecata. CSM s-a sesizat din oficiu, pe 12 ianuarie, in legatura cu materialele de presa referitoare la interceptarile telefonice in cazul Hayssam si, in consecinta, a dispus efectuarea verificarilor necesare de catre Inspectia Judiciara. CSM a mai efectuat o verificare in privinta procurorului Nastasiu, tot in legatura cu dosarul lui Hayssam. In urma primei anchete, Nastasiu a fost sanctionat cu diminuarea salariului pe trei luni, insa decizia inspectorilor a fost contestata de procuror. CSM nu a precizat daca inspectorii care il verifica acum pe Nastasiu sunt altii decat cei care au facut prima verificare asupra activitatii acestuia. (A.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.