Magistratul care a judecat cauza dintre presedintele Traian Basescu si ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu considera ca sanctionarea ambelor parti, chiar si doar pe taramul civil al raspunderii civile delictuale, ar reprezenta o "ingerinta nejustifi
Magistratul care a judecat cauza dintre presedintele Traian Basescu si ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu considera ca sanctionarea ambelor parti, chiar si doar pe taramul civil al raspunderii civile delictuale, ar reprezenta o "ingerinta nejustificata asupra libertatii lor de exprimare".
"Prin prisma prevederilor articolului 10 al CEDO, sanctionarea ambelor parti, chiar si doar pe taramul civil al raspunderii civile delictuale, ar reprezenta o ingerinta nejustificata asupra libertatii lor de exprimare", se arata in expunerea de motive a magistratului care a judecat cauza. Judecatorul apreciaza ca la baza deciziei sale de respingere a celor doua plangeri formulate de presedintele Basescu si ministrul Nicolaescu stau, mai presus de Codul civil, dispozitiile articolului 10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care apara dreptul la libertatea de exprimare in cadrul unui discurs politic, mai ales atunci cand in centrul atentiei stau persoane care ocupa functii publice.
"Dreptul aparat de articolul 10 din CEDO cuprinde, atat libertatea de opinie, cat si ceea ce interseaza in cauza de fata, dreptul de a primi sau comunica informatii sau idei, sau "libertatea de exprimare", se arata in motivare. Instanta mai apreciaza ca afirmatiile ministrului Eugen Nicolaescu, care fac obiectul cererii principale, au fost determinate, asa cum se arata in obiectul actiunii, precum si in articolele de presa, de criticile aduse de presedintele Basescu cu privire la "situatia de sanatate", un domeniu de interes public si de actualitate. "Raspunsul paratului reclamant (ministrul Eugen Nicolaescu - n.r.) este, fara indoiala, polemic insa, in esenta, mesajul transmis este acela ca respectivele critici, anterioare si cu caracter general, aduse de catre reclamantul parat (presedintele Traian Basescu - n.r.) sunt nefondate", arata magistratul in motivarea decizie. Potrivit Mediafax, in ceea ce priveste cererea reconventionala, instanta considera ca afirmatiile presedintelui Basescu au acelasi subiect de interes public, si anume disfunctionalitatea sistemului sanatatii si face referire la procedura de achizitie de medicamente, subiect care il viza in mod indirect si pe Eugen Nicolaescu, in calitatea pe care o are de ministru al Sanatatii.
Nu s-au depasit limitele
Instanta considera ca expresiile precum "Basescu sufera de mai multe boli care intra in categoria bolilor psihiatrice", "presedintele minte, cum ii place sa minta de fiecare data", "hotia din achizitiile de medicamente", "oligarhii ticalosi" contin termeni "virulenti", "dar nu depasesc limitele admisibile ale discursului politic, astfel cum acesta este protejat de CEDO" si contribuie in primul rand si in mod esential la discutarea unor subiecte de interes public, nefiind indreptate catre lezarea inutila a reputatiei persoanelor vizate, chiar daca o astfel de lezare s-ar fi putut produce in mod inerent. "S-a stabilit ca limitele criticii admisibile sunt mai largi in privinta unui om politic, vizat in aceasta calitate, decat a unui individ obisnuit. Spre deosebire de acesta, omul politic se expune in mod inevitabil si constient unui control strict al faptelor si afirmatiilor sale, atat din partea ziaristilor, cat si a maselor cetatenilor. El trebuie, prin urmare, sa dea dovada de o mai mare toleranta", mai argumenteaza judecatorul decizia prin care a respins cererile formulate de cei doi. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.