Negocierile se poarta asupra termocentralelor Iernut si Oradea, unde Romgaz ar vrea active, data fiind intentia companiei de a produce electricitate.O parte dintre centralele care pot functiona cu gazau sanse sa-si schimbe proprietarul Producatorul de energie electrica si termica Termoelectrica Bucuresti vrea sa vinda active ale centralelor pe gaz pe care le detine catre Romgaz Medias, in vederea stingerii datoriilor sale catre producatorul de gaz. Intentia Termoelectrica a fost bine primita de catre compania din Medias, care doreste sa devina si producator de energie electrica si termica intrucit detine resursa care sa puna in functiune centrala. Termoelectrica are datorii catre Romgaz cifrate la aproximativ 50 de milioane de euro. „Reprezentantii nostri s-au intilnit cu cei ai Romgaz pentru a pune la punct o strategie prin care sa le transferam o parte dintre activele la unele termocentrale pe care le detinem pentru a stinge datoriile pe care le avem", a spus Ioan Ungureanu, directorul general al Termoelectrica. Potrivit acestuia, termocentralele de interes pentru Romgaz ar fi Iernut si <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />Oradea. Iernut este pe gaze, iar Oradea pe carbune, insa poate fi trecuta pe gaze. „Ceea ce cauta Romgaz este o centrala de sistem intr-o zona in care are gaz suficient pentru a o alimenta la presiune mare. Noi sintem gata sa le cedam si pachetul majoritar in compania de proiect care se va infiinta si care va contine actiunile centralelor in discutie", afirma Ungureanu. Si pentru Romgaz achizitionarea unor termocentrale pare solutia potrivita in vederea indeplinirii obiectivului de a deveni producator de energie electrica. Astfel, reprezentantii producatorului au participat la o prima discutie cu cei ai Termoelectrica despre posibilitatea de a prelua anumite termocentrale in contul datoriilor istorice ale companiei bucurestene. „A fost o prima intilnire in urma cu doua saptamini la care am cerut documentatia tehnica de la anumite termocentrale. Aprovizionarea cu gaz nefiind o problema pentru noi, a achizitiona termocentrale este o buna oportunitate", a precizat Alexa Jakab, director general al Romgaz. Acesta a mai spus ca societatea pe care o conduce nu este interesata ce centralele termice locale.

Vinzarea unor termocentrale face parte din strategia Termoelectrica de a pastra doar pachete minoritare la termocentralele pe care le detine si care inregistreaza constant pierderi. In acest sens se incearca atragerea investitorilor mari care sa aloce fonduri pentru retehnologizare si pentru crearea de noi unitati de productie la centralele deja existente. „E mai bine sa fii minoritar la o societate pe profit decit majoritar la una cu pierderi", spune Ungureanu. In acest sens, cele patru mari termocentrale, de la Galati, Braila, Borzesti si Doicesti, asteapta investitori interesati. Deja la Braila si Galati au si aparut companii mari precum Enel, CEZ, E.ON ori Gaz de France aratindu-si intentia de a investi. Si de Doicesti s-au interesat investitori precum rusii de la Mechel sau belgienii de la Electrabel, insa aceasta are cele mai mici sanse de a fi vinduta pentru ca are tehnologia cea mai veche si inregistreaza pierderi mari. De altfel, directorul Termoelectrica spune ca, in cazul in care nu se va vinde, Doicesti va fi inchisa pina in vara.

Termoelectrica a inregistrat, in 2007, o cifra de afaceri de 600 de milioane de lei si un profit de circa 300.000 de lei. Pentru anul in curs, societatea preconizeaza o cifra de afaceri cu 30% mai mare. Datoriile istorice ale companiei se ridica la 400 de milioane lei.