CE BEM, CE MANCAM
Crackers cu calorii cat pentru doua mese
Biscuitii supusi analizei specialistului nostru sunt dezechilibrati din punct de vedere nutritional, avand prea multe glucide si prea multe grasimi.


Bi

CE BEM, CE MANCAM
Crackers cu calorii cat pentru doua mese
Biscuitii supusi analizei specialistului nostru sunt dezechilibrati din punct de vedere nutritional, avand prea multe glucide si prea multe grasimi.

Biscuitii supusi analizei specialistului nostru sunt dezechilibrati din punct de vedere nutritional, avand prea multe glucide si prea multe grasimi.

Crackers cu aroma de pizza au in compozitie: "Faina alba de grau 70%, grasime vegetala, amidon din porumb, zahar, lapte praf, sare, glucoza, agenti de afanare (bicarbonat de amoniu E 503, bicarbonat de sodiu E 500), aroma de pizza, conservant (metabisulfit de sodiu E223), acidifiant (acid citric E 330). Contin faina de grau, lapte praf. Produs intr-o fabrica unde se utilizeaza lapte praf, pudra de zer, seminte de susan". Producatorul ne spune pe eticheta care sunt valorile nutritionale pentru 100 g de crackers: valoarea energetica 2340,76 Kj/ 559,19 Kcal, proteine 6,78%, carbohidrati 58,50%, lipide 31,35%.

ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat: "Biscuiti tip crackers cu profil nutritional dezechilibrat". Acestia au un exces de glucide cu index glicemic ridicat (zaharoza, glucoza), dar si glucide cu absorbtie lenta, din faina de grau si amidon, imprimand produsului incarcatura glicemica mare. De asemenea, produsul are un exces de grasimi vegetale fara a se preciza natura lor botanica, importanta pentru a putea aprecia calitatea acestora. Pe langa acestea, biscuitii contin o serie intreaga de aditivi alimentari, dintre care cel mai periculos este metabisulfitul de sodiu (E223), care interfereaza cu absorbtia vitaminei B1, incetinind-o. Se cunoaste faptul ca fara aceasta glucidele nu pot fi metabolizate de organism. Mai mult, metabisulfitul poate declansa astmul de sulfit, dureri de cap, ameteli, afectiuni intestinale persoanelor sensibile. Doza zilnica admisa este 0,7 mg/kg corp. Persoanele suferinde de celiachie trebuie sa tina cont de faptul ca produsul contine gluten din faina, iar cele cu intoleranta la lactoza nu trebuie sa uite ca are in compozitie lapte praf. Specialistul nostru avertizeaza ca produsul contine o sursa ascunsa importanta de sare si de aceea nu trebuie sa uitam ca un consum mai mare de 6 g de sare zilnic este nociv.

CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de boli hepatice si renale, suferinzilor de afectiuni cardiovasculare, suferinzilor de bronsita, conjunctivita, emfizem, astmaticilor, alergicilor, suferinzilor de cancer, bolnavilor de guta, celor cu artrite reumatoide. Este interzis celiachilor. Persoanele cu intoleranta la lactoza vor testa produsul inainte de a-l consuma. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicului curant.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.