FIFA si UEFA cer Uniunii Europene un tratament special privind libera circulatie in fotbal, limitind la cinci numarul strainilor dintr-o echipa.Copos cunoaste scurtaturilespre sediul DNA Invazia de fotbalisti in campionatul Romaniei a crescut cota de piata a sportului cu balonul rotund autohton cu peste 30%, conform calculelor facute de specialistii germani. Trendul care a facut ca in Liga 1 sa fie legitimati peste o suta de fotbalisti de pe toate continentele ar putea fi stopat la nivelul Uniunii Europene, unde FIFA si UEFA incearca sa obtina o derogare de la libera circulatie a cetatenilor pentru aceasta meserie sub motivatia dezvoltarii acestui sport la nivel national. Directorul general al FRF, Ionut Lupescu, a anuntat ca numarul de jucatori straini dintr-o echipa ar fi limitat la cinci, indiferent daca acestia sint comunitari sau nu, ceea ce ar lovi puternic in liderul CFR Cluj, dar si in alte echipe de top din Romania. „Pe problema jucatorilor comunitari acum nu putem face nimic pentru ca este legislatia europeana in vigoare. E vorba de accesul liber la locul de munca. Sper ca proiectul pe care il au Blatter cu Platini, prin care intr-o echipa, in primul unsprezece, sa fie 6 jucatori autohtoni si 5 stranieri, sa poata sa fie aplicat. Stiu de discutiile pe care le-au avut ei cu Uniunea Europeana si sper sa reuseasca. Este o lupta grea, dar sper sa reuseasca. Daca vor realiza acest lucru, atunci cu siguranta ca aceasta regula o vom implementa si noi in Romania", a spus Lupescu. Adoptarea unui astfel de proiect ar crea discriminare pe piata muncii si ar arunca in aer relatiile abia calmate dintre grupul celor mai bogate cluburi din Europa si forurile fotbalistice.

FRF va adopta, pina atunci, contractul tip intre jucatori, care a fost convenit printr-un memorandum intre FIFA si FIFPro, asociatia care apara drepturile fotbalistilor. „Documentul e semnat pe trei ani si noi vom avea obligativitatea sa-l punem in aplicare in Romania. Asa ca se va crea o comisie de avocati si finantisti si din partea cluburilor, si din partea jucatorilor, care pina la sfirsitul lui martie vor trebui sa prezinte Comitetului Executiv un raport in care acest contract sa fie adaptat si la legislatia din Romania. Asa ca din sezonul urmator sa putem sa il punem in aplicare", a spus Lupescu.

Ionut Lupescu a cerut, pe de alta parte, ca ancheta DNA privind transferurile din Liga I sa fie dusa la capat, pentru ca indiferent de rezultatul acesteia fotbalul romanesc va avea de cistigat. „Aceasta ancheta este spre binele fotbalului, indiferent cum ar fi ea. Daca se gaseste un vinovat sau vinovati, atunci fotbalul se curata de rele si toata lumea va fi multumita. In caz ca acuzatii vor fi gasiti nevinovati, este din nou un lucru bun, pentru ca se va vedea ca in fotbalul romanesc nu sint probleme. Asa ca ancheta asta trebuie dusa pina la capat", a spus oficialul FRF. Comitetul Executiv al FRF nu a avut pe ordinea de zi nimic referitor la ancheta DNA, desi se pare ca acesta a fost subiectul principal al discutiilor dupa ce peste 700 de dosare au fost cerute de procurori din arhiva de la Casa Fotbalului. Reamintim ca DNA a pus deja sub urmarire penala zece fosti si actuali oficiali din fotbal: fratii Ioan si Victor Becali, George Copos, Sica Puscoci, Mihai Stoica, Cristi Borcea, Jean Padureanu, Mircea Stoenescu, Gica Popescu si Gigi Netoiu.