Colegiul Medicilor vrea „libertate in relatia medic-pacient, dupa terminarea actului medical", cerinta intimpinata de protestele societatii civile.Medicii nu cad de acord daca banii primiti dupaefectuarea actului medical reprezinta sau nu spaga Presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae, cere Ministerului Sanatatii sa reglementeze problema cadourilor oferite de pacienti medicilor. Legea drepturilor pacientului nu interzice acest lucru, dar nu include norme care sa reglementeze oferirea acestor atentii. „Recompensa care se acorda medicului functioneaza in toata lumea. Nu e vorba de o taxa medicala, ci de a lasa libertate in relatia medic-pacient, dupa terminarea actului me-dical", spune Astarastoae. In prezent, este incriminata prin lege doar conditionarea actului medical. Pe de alta parte, in lipsa altei reglementari, acceptarea de bani sau bunuri dupa terminarea actului medical ar putea fi incadrata la infractiunea de pri-mire de foloase necuvenite. Insa, desi aceasta incadrare este comuna in practica judiciara, medicii folosesc in apararea lor faptul ca legea sti-puleaza in mod explicit ca ei nu sint functionari publici, adica nu fac parte din singura categorie care poate fi incadrata la infractiunea de primire de foloase necuvenite.

Organizatia Transparency International Romania a cerut autoritatilor sa respinga orice reglementare „care sa legalizeze mita in sistemul de sanatate". „Medicii care lucreaza in sistemul public de sanatate nu pot primi legal alte beneficii de la pacienti pe linga salariul dat de institutiile sanitare. Cetatenii sint obligati sa plateasca contributiile de asigurari de sanatate asa cum prevede legea, platindu-si astfel serviciile medicale la care au dreptul", se arata in comunicatul de luni, semnat de directorul executiv al Transparency International Romania, Victor Alistar.

Organizatia argumenteaza prin faptul ca Romania este parte la Conventia Europeana Civila Impotriva Coruptiei si la Conventia Europeana Penala Impotriva Coruptiei, ambele ratificate din 2002, iar aceste conventii interzic explicit tarilor semnatare orice forma de legalizare a mitei sau a foloaselor necuvenite. O astfel de reglementare ar atrage chemarea Romaniei in fata Curtii Europene de Justitie si pentru incalcarea acquis-ului comunitar, a apreciat sursa citata.

Orice beneficiar de servicii de sanatate contribuie, din veniturile pe care le obtine, la fondul asigurarilor sociale de sanatate, asadar serviciile de care beneficiaza sint deja platite, iar instituirea unei noi taxe legale ar insemna de fapt majorarea acestor procente, a precizat Alistar.

Colegiul Medicilor respinge acuzatiile si spune chiar ca dreptul pacientului de a recompensa medicul este deja stipulat. Potrivit unui comunicat al presedintelui Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, singura interventie autorizata in aceasta dezbatere din partea organizatiei a semnalat opiniei publice faptul ca actul normativ privind drepturile pacientilor are prevederi exprese privind astfel de relatii intre medic si pacient.

In aceasta lege se subliniaza ca medicul si unitatea medicala nu au voie sa pretinda foloase inainte si in timpul actului medical, dar si ca pacientul are dreptul (nu si obligatia) ca dupa terminara actului medical sa recompenseze medicul sau unitatea medicala.

„Colegiul Medicilor din Romania si-a aratat doar disponibilitatea ca, in situatia in care va fi solicitat de catre Ministerul Sanatatii, sa puna la dispozitia acestuia capacitatea sa de a expertiza pentru redactarea normelor la Legea nr. 45/2003 privind drepturile pacientilor", a adaugat Astarastoae.

Ascultati declaratiile presedintelui Colegiului Medicilor pe www.cotidianul.ro/select