Autoritatile din Abu Dhabi se pregatesc sa lanseze un program de producere a electricitatii cu ajutorul centralelor nucleare.

Emiratele Arabe Unite vor lansa in curind un program nuclear civil si vor deveni astfel prima tara araba care produce energie atomica. Guvernul din Abu Dhabi pregateste un document detaliat pe acest subiect. Actul va fi prezentat spre analiza marilor puteri internationale, inclusiv statelor membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU si reprezentantilor AIEA (Agentia Internationala pentru Energie Atomica).

Anul trecut, sase state din Golf au cerut AIEA sa studieze fezabilitatea unui program nuclear comun, cu scopuri pasnice. Autoritatile din Emiratele Arabe Unite sint insa primele care merg mai departe cu acest program. Oficialii de la Abu Dhabi au precizat ca programul lor nuclear nu va presupune si imbogatirea uraniului - activitate care poate fi folosita atit in scopuri civile, cit si pentru fabricarea armelor atomice. Demnitarii din Emirate spun ca vor cumpara combustibilul necesar pentru o centrala nucleara de la alte tari. „Faptul ca nu ne vom ocupa de imbogatirea uraniului ar trebui sa determine Iranul sa se rusineze si sa se intrebe daca o astfel de activitate e intr-adevar esentiala intr-un program nuclear civil", a declarat un oficial de la Abu Dhabi. Comunitatea internationala, extrem de ingrijorata de programul nuclear iranian, a cerut de mai multe ori Teheranului sa inceteze activitatile de imbogatire a uraniului.

In pofida petrolului de care dispun, Emiratele Arabe Unite spun ca au nevoie si de centrale atomice pentru a satisface nevoia de energie a tarii. Cererea de electricitate se majoreaza aici cu 10 procente pe an datorita populatiei in crestere si a numarului tot mai mare de companii. In plus, banii obtinuti din exportul de titei le permit autoritatilor sa investeasca in centrale nucleare performante. Oficialii din Abu Dhabi au facut deja primii pasi in acest sens. Saptamina trecuta, in timpul unei vizite a presedintelui Nicolas Sarkozy in regiune, ei au semnat un contract cu compania franceza Total pentru constructia a doua reactoare nucleare.