Aproximativ cinci mii de persoane persecutate din motive etnice de regimurile instaurate intre 1940 si 1945 ar putea beneficia de unele drepturi reparatorii, potrivit unui proiect de hotarare supus dezbaterii publice, ieri, de Ministerul Muncii, Fam
Aproximativ cinci mii de persoane persecutate din motive etnice de regimurile instaurate intre 1940 si 1945 ar putea beneficia de unele drepturi reparatorii, potrivit unui proiect de hotarare supus dezbaterii publice, ieri, de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse.

Initiativa legislativa ii vizeaza pe cei care in perioada regimurilor instaurate in urma celui de-al Doilea Razboi Mondial au suferit persecutii in urma refugiului, expulzarii sau stramutarii pe motiv de apartenenta etnica. Astfel, persoanele persecutate vor beneficia de drepturile prevazute de lege, indiferent daca la data stramutarii aveau domiciliul pe teritoriul statului sau pe teritoriile romanesti ocupate de catre alte state. Totodata, de indemnizatia lunara vor beneficia si persoanele ale caror cereri anterioare au fost solutionate prin hotarari de respingere. Potrivit notei de fundamentare a proiectului, modificarea se face ca urmare a modului diferit in care instantele judecatoresti si casele de pensii au solutionat cererile pentru ajutorul lunar. Astfel, unele instante au considerat ca beneficiaza de masurile reparatorii cetatenii rom&ac irc;ni care, in perioada 6 septembrie 1940-6 martie 1945, s-au refugiat, au fost stramutati sau expulzati pe teritoriile aflate sub jurisdictia statului roman, argumentandu-se ca de aceste masuri nu pot beneficia si cetatenii romani care si-au schimbat domiciliul din teritoriile aflate sub administratie romaneasca in teritoriile ocupate de Ungaria horthysta, in conditiile in care statul roman nu si-ar fi persecutat cetatenii pe motiv de apartenenta etnica.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.