Un nou scandal este pe cale sa izbucneasca la Universitatea de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa din Iasi, dupa terminarea alegerilor pentru consiliile profesorale si decani de la facultatile de aici. Majoritatea cadrelor didactice de la Facultatea d
Un nou scandal este pe cale sa izbucneasca la Universitatea de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa din Iasi, dupa terminarea alegerilor pentru consiliile profesorale si decani de la facultatile de aici. Majoritatea cadrelor didactice de la Facultatea de medicina l-a votat pentru functia de decan pe prof. dr. Mircea Zamfir, dar sistemul de vot utilizat a scos-o castigatoare pe prof. dr. Doina Azoicai, fost prodecan, o apropiata a fostului rector si decan Carol Stanciu (foto).
Acesta este cel care a decis diminuarea ilegala a cadrelor didactice, incalcand legislatia in vigoare, motiv pentru care Inspectoratul Teritorial de Munca Iasi a amendat institutia ieseana de invatamant superior medical, aceeasi care a condus grupul de pensionari ce inca mai activeaza, ilegal, desi au depasit limita legala de varsta pana la care isi pot desfasura activitatea. Sunt de notorietate scandalurile din ultimii ani de la UMF Iasi, in care Carol Stanciu a fost implicat in unele anchete penale ce incercau sa clarifice modul in care fondurile publice ale institutiei au ajuns in conturile unor furnizori de aparatura medicala, pentru cercetare nefiind respectate toate prevederile legale in vigoare. Prin confirmarea in functie a prof. Azoicai, cadrele didactice de la Facultatea de medicina considera ca vor continua scandalurile universitare, conditii in care institutia se va apropia de pierderea acreditarii sau va deveni facultate de moase, pierzandu-si tot prestigiul, si asa puternic afectat. Nu trebuie uitat ca la UMF Iasi, in ultimii doi ani studentii au fost selectati, practic, in urma unui concurs de dosare, chiar si asa fiind nevoie in unele cazuri de organizarea a trei sesiuni de admitere.
Alegeri inutile
Pentru functia de decan la Facultatea de medicina au candidat cinci cadre didactice, printre acestea fiind si prof. Zamfir si prof. Azoicai. Regulamentul de concurs a stabilit ca alegerea decanului va fi facuta prin votul membrilor fiecarei catedre didactice in parte. Dar s-a renuntat la sistemul voturilor Impotriva, Pentru sau Abtinere, fiind utilizata intocmirea unui top al preferintelor pentru toti cei cinci candidati. Astfel, votantii au avut posibilitatea sa intocmeasca un clasament al preferintelor pentru fiecare candidat, favoritul fiind plasat pe locul unu al acestui top. In aceste conditii, a fost declarat decan candidatul care a obtinut cel mai mic punctaj, ceea ce a generat o situatie incredibila: Doina Azoicai are cel mai mic numar de puncte, dar Mircea Zamfir are cel mai mare numar de votanti care l-au preferat pe locul unu al topului, avand, in acelasi timp si mai multi dusmani care l-au pozitionat pe locul cinci. Totodata, decisiv a fost votul studentilor din Facultatea de mdicina: studentii au avut 12 voturi, dar nu au fost impartite, ci au fost acordate toate celui care a avut cele mai multe voturi de la studenti. Cu alte cuvinte, chiar daca au fost 8 voturi pentru prof. Azoicai si 4 voturi pentru prof. Zamfir, toate cele 12 voturi au ajuns la Doina Azoicai. Exista informatii ca asupra studentilor au fost facute presiuni chiar de catre Carol Stanciu si acolitii sai.
Regulament de ochii lumii
Chiar daca regulamentul alegerilor a fost intocmit de trupa de pensionari de la UMF Iasi, conform propriilor interese, nici acesta nu a fost respectat in totalitate. Astfel, la sfarsitul saptamanii trecute, desi alegerea decanului trebuia validata de consiliul profesoral al Facultatii de medicina, aceasta aprobare nu a mai avut loc, Senatul UMF Iasi fiind cel care a validat rezultatele alegerilor. Mai mult decat atat, din datele detinute in prezent rezulta ca unul dintre cei care au fost propulsati in consiliul profesoral al Facultatii de stomatolgie, a fost exclus din consiliu de catre Senatul UMF deoarece este cunoscut ca o persoana cu gura sloboda si ca un contestatar al pensionabililor. De fapt, legea este dispretuita la universitatea ieseana de multi ani, de cand grupul lui Carol Stanciu refuza punerea in aplicare a unor hotarari judecatoresti defintive si irevocabile, unde promovarile se fac dupa alte criterii decat cele profesionale, unde copiii, amantele sau amantii unor anumiti profesori universitari sunt adusi in institutie pentru a continua traditia familiei, fara a conta in vreun fel calitatea actului de invatamant. Nu mai este pentru nimeni un secret ca scoala superioara ieseana de medicina mai exista doar cu numele, mai ales ca de cativa ani la Iasi nu a fost organizat nici macar un concurs de rezidentiat, ceea ce spune destul de mult.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.