Un abator din
nordul Germaniei combina carnea stricata cu carnea buna si apoi vinde amestecul
unor fabrici de carnati din Romania, Rusia sau chiar Germania, sustin mai multi
macelari romani care au fost angajati la respectivul abator, a relatat luni
postul de televiziune public ARD.

ANCHETA. Procurorii
germani au deschis o ancheta si investigau, luni, acuzatiille aduse de
angajatii romani, care spun ca la o fabrica de procesare a carnii din
regiunea Oldenburg tone de capete de porc care emana un miros puternic de
carne stricata sunt folosite in mod obisnuit in amestecul de carne
preparat pentru carnati. "Era o substanta alba, vascoasa, care mirosea
ingrozitor", a spus unul dintre macelari, citat de ARD. "Nici nu mai
puteam sta prin preajma si munci. A trebuit sa vomit", a adaugat el. "In
acest moment, consideram credibile aceste acuzatii", a declarat o
purtatoare de cuvant a Parchetului din Olendburg, principalul oras din aceasta
regiune unde animalele sunt puse la ingrasat in ferme inchise,
asemanatoare unor fabrici, relateaza site-ul ecologist earthtimes.org, care
preia o stire a agentiei DPA. Purtatoarea de cuvant a declarat ca
autoritatile au declansat o ancheta asupra a trei membri ai conducerii
acestei fabrici. Acuzatiile "au fost suficiente pentru a ne determina sa
facem o inspectie la abator si sa continuam ancheta", a spus purtatoarea
de cuvant. In timpul inspectiei nu a fost descoperita carne stricata, dar
au fost prelevate esantioane care in prezent sunt supuse unor teste, a
adaugat ea.

RECIDIVA. Germania
a fost implicata in mai multe scandaluri generate de temeri ca in procesul de
productie ar fi folosita carne stricata. Majoritatea acuzatiilor se intemeiau
pe faptul ca materia prima - carnea - avea un miros suspect sau
avea termenul de valabilitate expirat. Cu toate acestea, nu au fost
inregistrate cazuri de persoane care sa se fi imbolnavit din cauza aceasta.
Unele dintre acuzatii s-au dovedit a fi false, iar presa a inceput sa le
relateze cu precautie, in conditiile in care astfel de afirmatii pot afecta
grav afacerile unor companii. Cel mai recent scandal se refera la uzina din
orasul Lohne, unde macelarii romani ar fi fost nevoiti sa dezoseze patru tone
de capete de porc in fiecare saptamana, incepand din martie si pana cand si-au
terminat contractul, la inceputul acestei luni, relateaza DPA. Procurorii au
spus ca au stat de vorba cu cinci angajati. Muncitorii au o disputa legala
separata cu patronul, pe care l-au dat in judecata, precizeaza sursa citata. Guvernul
german a propus cresterea amenzilor pentru comerciantii care vand orice fel de
carne necorespunzatoare. S-a sugerat, de asemenea, ca resturile de la animale,
care nu sunt destinate consumului uman, sa fie vopsite cu rosu sau
alta culoare, astfel incat sa nu poata fi amestecate ilegal cu carnea destinata
consumului uman.