Se pare ca Lewis este cea mai ciudata si mai izolata vedeta de la Hollywood. In ultimii zece ani, actorul englez a dus o existenta absolut izolata, stand "inchis" pe proprietatea sa din muntii County Wicklow.
A iesit in lume in ultimii zece ani
Se pare ca Lewis este cea mai ciudata si mai izolata vedeta de la Hollywood. In ultimii zece ani, actorul englez a dus o existenta absolut izolata, stand "inchis" pe proprietatea sa din muntii County Wicklow.
A iesit in lume in ultimii zece ani doar pentru a lucra la patru filme, ultimul sau rol intruchipand un om de afaceri violent, in productia "There Will Be Blood", rol care i-a adus un Glob de Aur zilele trecute, o nominalizare la premiile Bafta si - se pare - ii va aduce un Oscar la categoria "cel mai bun actor".
Criticul de film al cotidianului New York Times a declarat despre prestatia lui Lewis in ultima productie ca "nu a mai vazut niciodata o asemenea performanta". Odata cu publicitatea, au aparut la Hollywood si zvonurile, care spun ca un alt actor cu care Lewis trebuia sa lucreze in film, si-a dat demisia, denumindu-l pe acesta "nebun si intimidant". Un alt actor ar fi declarat ca in timp ce filmau o scena violenta, Lewis l-a pocnit de-a binelea.
Cei care il cunosc cat de cat pe Daniel-Day Lewis, si care l-au vizitat pe proprietatea sa, au povestit ca starul isi dedica tot timpul sau unor hobby-uri aproape obsesive: sculptura in lemn si confectionarea de pantofi. Cand vrea sa iasa afara, calareste ore intregi sau se plimba cu bicicleta.
Nu este de mirare ca Lewis a ajuns sa fie comparat cu ciudatul si singuraticul Marlon Brando.
Insa se pare ca asta nu e totul. Vedeta de 50 de ani se va intoarce primavara aceasta pe studiourile de filmare, dar nu ca actor ci ca...tamplar, pentru a lucra alaturi de alti dulgheri, la crearea decorurilor filmului "The Private Lives Of Pippa Lee", care va fi regizat de sotia sa, Rebecca Miller.
Daniel Day-Lewis este atat de obsedat de tamplarie, incat chiar a recunoscut intr-un interviu ca fiul sau de noua ani, Ronan (cuplul mai are un baietel de cinci ani, Cashel) credea, pana de curand, ca tatal sau nu e actor, ci tamplar.
In timpul filmarilor la There Will Be Blood, Lewis a refuzat sa vorbeasca cu colegii sai, si a insistat sa stea, in pauze, intr-un cort izolat, de pe un camp din Texas, situat in apropierea locului de filmare.
Scena din filmul "There will be blood" In filmul la care a lucrat inainte, "The Ballad Of Jack And Rose", in care a jucat rolul unui hipiot singuratic, Lewis si-a construit singur o baraca pe o plaja canadiana situata pe o insula izolata, si acolo si-a petrecut noptile dupa ce termina ziua de filmare, desi familia sa locuia intr-un hotel din apropiere.
Aceasta atentie pe care o acorda detaliilor ii irita uneori pe colegii sai. Cand a interpretat rolul psihopatului Bill "Macelarul" in filmul lui Scorsese, "The Gangs Of New York", Lewis s-a documentat temeinic pentru rol, iar pe cand se afla pe platou, asculta obsesiv melodiile lui Eminem, "pentru a-si pastra nivelul de agresiune ridicat".
Lewis a reusit chiar sa-l enerveze pe actorul Liam Neeson cu care juca in film, pentru ca insista sa-l strige pe numele personajului pe care il interpreta Liam, chiar daca se intalneau la masa sau in sala de gimnastica a hotelului.
Se pare ca actoria dusa la extrem este una dintre marcile lui Day-Lewis. In rolul care i-a adus si primul sau Oscar, (My Left Foot, 1989) in care joaca rolul unei persoane cu multiple handicapuri, Lewis a cerut echipei de filmare ca in pauze, sa fie plimbat in scaunul cu rotile si - mai mult decat atat - sa fie hranit cu lingurita.
Pentru a se pregati pentru rolul unui membru IRA, Gerry Conlon, in filmul "In The Name Of The Father", Daniel Day-Lewis si-a petrecut trei nopti intr-o puscarie, inghetand intr-o celula intunecoasa. Cei cu care intra in contact erau instruiti sa se ia de el si sa arunce in directia sa cu apa rece.
Un tehnician care a lucrat de doua ori cu Day-Lewis, a povestit ca "nu am cunoscut pe nimeni ca el, trebuia sa-l strigam de exemplu pe numele personajului sau, chiar daca ne intalenam la toaleta. Daca avea de filmat o scena in care trebuia sa fie agresiv sau sa se bata cu cineva, el se infuria cu cateva zile inainte, tipa si se certa cu toti de pe platourile de filmare. Era infricosator cand era in starea aceasta, ajunsesem sa cred ca e nebun. Insa l-am intalnit cand nu filma, si a fost de-a dreptul fermecator, painea lui Dumnezeu. E ca si cum atunci cand filmeaza, se transforma cu totul in personajul pe care il interpreteaza".
Ingrozit de Oscaruri
Daniel Day-Lewis a avut o viata extrem de complicata, existand zvonuri ca se droga, desi el a declarat recent ca nu mai ia pastile. Starul a recunoscut ca dupa un an de la moartea tatal sau (este fiul poetului Cecil Day-Lewis, care a murit cand Daniel avea 15 ani) a incercat sa se sinucida si a facut tratament psihiatric.
Daniel nu a avut o copilarie tocmai roz, el fiind trimis de tatal sau la internat pentru ca era un copil-problema: fura din magazine, era obraznic si se batea cu toata lumea. Mai tarziu, dupa ani de zile de la moartea tatalui sau, in 1994, Daniel a avut o noua cadere nervoasa, cand a murit agentul lui Julian Belfrage, care ii era foarte apropiat.
Cu cinci ani inainte, el avusese o cadere nervoasa similara, in timp ce juca Hamlet. Daniel era convins ca vorbea cu adevarat cu fantoma tatalui sau, si a fugit distrus de pe scena. De atunci, nu s-a mai intors niciodata in teatru.
Desi are un comportament atat de ciudat, Lewis a cucerit actrite celebre ca Julia Roberts, Winona Ryder, Greta Scacchi si Juliette Binoche.
El are un fiu de 12 ani, Gabriel Kane, in urma relatiei de sase ani pe care a avut-o cu Isabelle Adjani. Actrita a povestit ca Lewis a anuntat-o printr-un fax ca se desparte de ea, cana a auzit ca e insarcinata. Ulterior, el s-a apropiat totusi de copil.
Daniel a fost acuzat de cinism atunci cand s-a casatorit in secret cu fiica lui Arthur Miller, pentru ca "a uitat" sa-si anunte si iubita, Deya Pichardo, care a aflat de la un amic care o sunase sa o felicite, nestiind ca nu ea este mireasa.
Il urma cu cateva luni s-a aflat ca, in urma cu cativa ani, Day-Lewis a reusit sa-l convinga pe socrul sau, faimosul Arthur Miller, sa se intalneasca cu propriul sau fiu (care avea deja 40 de ani) si care sufera de sindromul Down. Miller il bagase pe acesta intr-un azil la doar o saptamana dupa ce fusese nascut. Miller a incercat sa pastreze secreta existenta acestui fiu, numit tot Daniel, insa apropiatii familiei spun ca Day-Lewis il vizita pe acesta saptamanal. Acum, Day-Lewis duce o existenta absolut izolata, localnicii povestind ca il vad uneori cum vine sa bea singur cate o bere la pub-ul din oras, evitand orice discutie cu cei din jur si fiind foarte jenat daca este recunoscut. Un apropiat al sau a povestit chiar ca "Daniel e ingrozit ca trebuie sa mearga la Oscaruri. Uraste publicitatea". Ironia face ca unicitatea caracterului sau sa-l ajute sa creeze capodopere, ceea ce ii aduce o faima pe care Daniel Day-Lewis nu o poate suporta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.