Sarbii s-au prezentat, ieri, la urne, pentru a-si alege presedintele, in cadrul unor alegeri considerate a fi cruciale pentru viitorul tarii, in eventualitatea proclamarii independentei provinciei Kosovo.
Electoratul sarb a fost chemat, ieri, l
Sarbii s-au prezentat, ieri, la urne, pentru a-si alege presedintele, in cadrul unor alegeri considerate a fi cruciale pentru viitorul tarii, in eventualitatea proclamarii independentei provinciei Kosovo.
Electoratul sarb a fost chemat, ieri, la urne pentru a-si alege presedintele dintre cei nu mai putin de noua candidati inscrisi in cursa pentru functia suprema in stat. Ultranationalistul Tomislav Nikolic (Partidul Radical Sarb) conducea in sondajele de opinie din ajun cu 21% din optiunile de vot, devansandu-l pe actualul presedinte, pro-occidentalul Boris Tadic (Partidul Democrat), creditat cu doar 19% din intentii. Pe locul trei in preferintele electoratului se situa Velimic Ilic (Noua Serbie - 10%), urmat de Cedomir Jovanovic (Partidul Liberal Democrat - 7%) si Milutin Mrkonjic (Partidul Socialist - 6,3%). Lista prezidentiabililor era incheiata de Jugoslav Dobricanin (Partidul Reformist), Istvan Pastor (Coalitia ungara), Marijan Risticevic (Coalitia Partidul Taranesc - Partidul National Taranesc) si Milanka Karic (Miscarea pentru o Serbie Puternica), impreuna cotati sub 8% din intentiile de vot. Desi prezenta la urne se anunta promitatoare ieri dupa-amiaza, in conditiile in care peste 32% dintre sarbi isi exprimasera dreptul la vot pana la ora locala 14, sondajele de opinie nu excludeau posibilitatea organizarii unui al doilea tur, indicand un posibil absenteism de aproximativ 33%. Astfel, nici unul dintre cei noua candidati nu era creditat cu sanse de a indeplini baremul de 50% necesar pentru a fi declarat castigator in cadrul alegerilor de ieri. Scrutinul, desfasurat in peste 8000 de sectii de votare, a fost monitorizat de peste 3100 de observatori interni si straini, potrivit postului de radio B92.
foto: EPA Intre Bruxelles si Moscova
La iesirea de la urne, principalii favoriti in sondaje nu au ezitat sa isi reia mesajele diametral opuse din campanie: in vreme ce ultranationalistul Tomislav Nikolici si-a reafirmat simpatia pentru Moscova, pro-occidentalul Boris Tadici si-a reluat angajamentul proeuropean. "Pentru noi, Rusia este mai aproape. Dar daca Europa vrea sa-si deschida portile si nu pune obstacole, suntem bucurosi sa o acceptam", a declarat Nikolic, declarandu-se "convins ca sarbii vor schimbarea". "Sunt sigur ca Serbia se va mentine pe calea sa europeana, deoarece acesta este viitorul tarii si, in particular, al tinerei generatii", a declarat, la randul sau, Tadic, optimist in privinta rezultatelor. Prezidentialele din Serbia sunt considerate a fi esentiale pentru viitorul relatiilor tarii cu Occidentul, in conditiile in care liderii albanezi din Kosovo ar putea proclama independenta provinciei la scurt timp dupa anuntarea rezultatelor celui de-al doilea tur de scrutin, programat sa se desfasoare pe 3 februarie. Desi se opune declararii independentei provinciei sarbe acum majoritar albaneza, Tadic considera ca viitorul tarii sale nu poate fi decat unul european. La pol opus, Nikolic apreciaza ca Serbia trebuie sa renunte la integrarea europeana in cazul in care provincia Kosovo isi declara independenta. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.