Dupa ce in ultimele luni necesitatea si eficienta implementarii Pilonului II (pensiile obligatorii administrate privat) au fost puse in nenumarate randuri la indoiala, pe 9 ianuarie anul acesta o coalitie formata din mai multe organizatii ale societa
Dupa ce in ultimele luni necesitatea si eficienta implementarii Pilonului II (pensiile obligatorii administrate privat) au fost puse in nenumarate randuri la indoiala, pe 9 ianuarie anul acesta o coalitie formata din mai multe organizatii ale societatii civile a transmis o scrisoare deschisa pornind de la presedintele Romaniei, primul-ministru, Parlament, partidele politice, CSSPP si BNR. Prin scrisoare se solicita autoritatilor garantarea in legislatie a unui randament minim anual egal cu rata anuala a inflatiei in sistemul pensiilor private obligatorii (pilonul II). Organizatiile respective propun ca acoperirea garantiei sa cada in special in sarcina administratorilor, statul sa fie garant de ultima instanta. Masura se impune a fi adoptata, mai ales avand in vedere modul in care s-au facut inscrierile. Practic, romanii au fost obligati prin lege sa isi directioneze banii catre fondurile deschise in aceasta toamna si administrate privat, iar potrivit reglementarilor in vigoare, tot ei sunt cei care suporta riscul denominarii si ale unei eventuale proaste gestionari. De aceea, corect ar fi ca statul sa garanteze "ca banii nu vor fi pierduti".
Administratorii fondurilor de pensii nu sunt de acord cu o garantare a randamentelor cu rata inflatiei, principalul lor argument fiind ca acest sistem nu se aplica nici in alte tari ale Europei, iar membrii societatii civile fac o mare confuzie intre doua sisteme diferite. Este vorba de sistemul de tip beneficii definite si cel de tip contributii definite.Romania a ales sistemul tip contributii definitePotrivit directorului general Allianz-Ţiriac Pensii Private, Crinu Andanut, "in cazul sistemului de tip beneficii definite (pilon II), contribuabilii pot stabili o valoare a pensiei, iar administratorul va face un calcul al contributiilor pe care acestia trebuie sa le plateasca pentru ca si contribuabilul sa ajunga la beneficiile stabilite anterior". Potrivit acestuia, costurile sunt insa mai mari, comisioanele administratorilor nu sunt limitate si, de asemenea, contributiile pot suferi variatii in timp. In ceea ce priveste sistemul de tip contributii definite, cel adoptat de Romania, directorul general al Allianz-Ţiriac Pensii Private a mentionat ca aderentii cunosc modul in care vor fi gestionati banii, modul in care aceastia contribuie, insa pot fi numai estimate beneficiile pentru pensie, exprimate in randamente. In cazul acestui sistem, costurile sunt mai reduse, comisioanele sunt plafonate prin lege si este stabilita o structura fixa de active in care pot fi investiti banii participantilor. Administratorii de pe pilonul II considera ca, in cazul introducerii unei asemenea garantii, fondurile de pensii din Romania nu vor putea face fata investitiilor si pe pietele externe, fapt ce poate afecta semnificativ nivelul randamentului, marind gradul de risc al investitiilor.Legea garanteaza ca nu se pot pierde toti baniiLegea romaneasca include deja doua tipuri de garantii, si anume cea a contributiilor platite, din care se scad cheltuielile legale si garantia relativa a randamentului fiecarui fond de pensii fata de randamentul intregii piete. Aceasta inseamna ca daca peste 20 de ani, cand va trebui sa incep sa primesc pensia, constat ca am contribuit cu 1.000 RON, cu siguranta voi avea de primit aceasta suma, mai putin comisioanele legale. Care va fi valoarea reala a acestei sume peste 20 de ani si daca voi putea sa imi asigur eu cheltuielile de subzistenta cu acesti bani, nu intereseaza pe administratorii fondurilor si nici statul roman.
In legatura cu acest aspect, in scrisoare se mentioneaza: "Efectul acestor doua garantii a fost ca toate prospectele fondurilor de pensii administrate privat propuse in piata si aprobate de CSSPP, cu o singura exceptie, sa fie aproape identice din punctul de vedere al profilului de risc si al structurii de active, generand astfel constrangeri ale functionarii fondurilor de pensii si implicit efecte adverse intereselor participantilor".Romanii nemultumiti pot da statul in judecataPotrivit companiei de consultanta juridica Urban si Asociatii, contribuabilul nemultumit are dreptul sa dea in judecata in fata instantelor de drept administrativ statul roman, demonstrand faptul ca, prin actuala lege a pensiilor private nu i se asigura protectia sumelor platite lunar la Fond.
Astfel poate obliga statul sa ii asigure un randament anual cel putin egal cu cota anuala de inflatie prin obtinerea unei hotarari judecatoresti prin care, in cazul in care va iesi la pensie si se va trezi ca are de incasat mai putini bani decat a platit o viata intreaga, sa poata executa silit statul roman.
O alta cale presupune invocarea exceptiei de neconstitutionalitate a legii la Curtea Constitutionala, pe considerentul ca legea nu garanteaza celor care platesc faptul ca banii nu se vor devaloriza pe parcursul anilor.
Dar fiindca aceasta lege este conceputa sa protejeze drepturile cetatenesti, daca se dovedeste ca nu isi poate atinge scopul, Curtea Constitutionala poate cere parlamentului sa o modifice.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.