Retragerea trupelor NATO ar fi o greseala grava, care ar crea un nou nucleu al terorismului international.

Am invatat la 11 septembrie 2001 cum o tara ale carei institutii civile au fost amputate devine un gol care va fi ocupat de ca
Retragerea trupelor NATO ar fi o greseala grava, care ar crea un nou nucleu al terorismului international.

Am invatat la 11 septembrie 2001 cum o tara ale carei institutii civile au fost amputate devine un gol care va fi ocupat de catre criminali si oportunisti. In haosul si saracia dintre granitele sale, Afganistanul a devenit un camin al terorismului.

Ultimii sase ani au fost martorii unui parteneriat international largit, avind ca scop reconstructia institutiilor statului afgan. A fost adoptata o Constitutie moderna. Au fost organizate alegeri prezidentiale si parlamentare. Trei milioane de refugiati s-au intors acasa dupa zeci de ani de exil.

Si totusi, acest progres este amenintat. Oportunistii asteapta momentul propice pentru a transforma Afganistanul intr-un loc fara legi, al instabilitatii, terorismului si al traficului de droguri. Mijloacele pe care le folosesc sint atacuri sinucigase cu bomba, rapiri, uciderea de oficiali guvernamentali si atacul convoaielor umanitare. Aproape si mai inspaimintatoare este insa reactia unora, aflati in afara granitelor afgane, care cer retragerea completa a fortelor internationale. Aceasta judecata eronata, de proportii istorice, poate insemna repetarea unei greseli care a avut deja consecinte teribile. Guvernul afgan mai are mult pina sa recistige controlul propriului destin. Desi trebuie muncit foarte mult pina la ea, adesea fara glorie, dar cu multe sacrificii, acea zi va veni. Succesul depinde insa de prezenta continua a Fortei Internationale de Asistenta si Securitate (ISAF) sub comanda NATO, pentru a garanta securitatea proiectelor de reconstructie.

In ciuda piedicilor puse de problema securitatii, au existat niste rezultate evidente. Participarea fetelor la procesul educational a crescut semnificativ in ultimii cinci ani, iar astazi sase milioane de copii merg la scoala, spre deosebire de mai putin de un milion in timpul regimului taliban. Mai bine de cinci milioane de copii au fost vaccinati impotriva poliomielitei, fapt deosebit de important nu numai pentru ei, dar si pentru obiectivul nostru de eradicare a acestei boli la nivel mondial. O jumatate de milion de afgani au acum acces la apa potabila. Noi drumuri ii ajuta pe fermieri sa-si duca produsele la piata spre a le vinde. Fermierii afgani satisfac astazi 95% din nevoia de cereale a tarii; in 2001, cifra era mai mica de 50%. Sub regimul taliban, participarea femeilor la viata publica si politica era imposibila; astazi, 28% dintre locurile din Parlament sint ocupate de femei.

Ban Ki-moon este secretarul general al Natiunilor Unite


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.