Delicios - PRaNZ CONSISTENT, SANATOS
Se anunta o zi trista si lipsita de importanta. Cu aceeasi indiferenta participam la traficul auto bucurestean, alaturi de oameni pe care am ajuns sa-i cunosc la chip, dupa atata amar de vreme de calatorit impreuna. Motaiam pe unul dintre scaunele “rezervate” cand se instaleaza langa mine, in picioare, un tanar care vorbea la telefonul mobil. Din discutia purtata, cu efortul de a vorbi cat mai incet, am surprins cuvantul magic “ciorbita”. Brusc m-am trezit si fara jena, mi-am ascutit auzul. Tanarul, din cate mi-am dat seama, vorbea cu sotia si discutia se purta pe tema mesei pe care aceasta avea de gand sa i-o pregateasca. - Draga, ce spuneai ca faci? Au! De fasolica? Cu zeama de varza? Mamaaa! Abia astept! Si mai ce? Cum ai reusit? Cum? A, a mintit-o ca vine aviara si proasta isi vinde pasarile? Si ai cumparat si tu? Ce? Bibilici? Ma, da' esti mare! Da', spune-mi, cum esti imbracata? Cum? Cu halatelul verde? Si esti desculta? Ia ceva pe tine, c-ai sa racesti! Cine suna? Mama?! Pai ce vrea? I-ai luat si ei o bibilica? Pai... ii place? Aha! Bine. Da'... acum ce faceti? Aha. Poate le dati gata pana vin eu. Pai... pe la pranz, maine. Da. Ce-mi pregatesti bun? Cum? Nu vorbi! Conopida cu pesmecior, presarata cu cascaval ras? Mamaaa! Grozav! Stai putin! Aici, tanarul s-a aplecat sa ajute o batrana care tragea de o sacosa si tinea mortis sa coboare cu ea. - Da!, relua el. Ma, sunt mort dupa tine, stii bine! Da. Adica pui tu bibilica la cuptor? Cum, ati si casapit pasarile? Da? Cand pleaca? Acum. Aha. Pup-o din partea mea. Aha. Si... acum zi, ti-a fost dor de mine? Mie?! Oho! Pai la astia nu poti manca ceva gustos. Toate au izul ala de ulei incins. Beah! Auzi, eu zic sa vin mai devreme, poate reusesc sa gasesc ceva la “ia-ma nene”, si isi schimba telefonul la urechea cealalta. - Cum? Ai si pus-o in bait? Si vrei sa-mi spui ca maine la pranz... Ce-mi oferi? Bibilica la cuptor si garnitura de conopida cu pesmet si cascaval, cu sos de smantana cu hrean? Chiar ca mi-am iesit din pepeni! Ce naiba face fata aia?, imi zic eu. - Doamneee!, continua el, transpirat. Abia astept sa vin acasa si sa te gasesc cu sortuletul ala pe care ti l-am adus de la Berlin. Da, ala alb cu bucatarul ala nebun care are in maini un facalet si o furculita. Da, sa stea platca aia, cu gaina ingrozita, pe sanii tai. Da, iubito! Pune-l putin pe tine! Hai, fa-mi placerea... Cum, ti-a scapat si mustata bucatarului e in dreptul... cum? Ah, ma innebunesti! Cum?! Cum sa nu rad? Pai maine sa-l pui tot asa, sa vad si eu. Da, bine, am sa-ti leg eu bretelele la spate... ti-au cazut pe solduri? Ma... ai putina rabdare! Cum? Da, abia astept sa ma infig in conopida aia minunata! Pai, numai tu poti sa faci asa ceva, dragostea mea! Nu-mi mai spune ca-mi vine apa in gura! Da, numai ca tampitii astia nu au fost in stare sa inventeze telefoane prin care sa si primesti mirosuri. Sosul? Ce-i cu el? Aaa, ai luat smantana adevarata de la nasa? Esti mare! Aoleu! Abia astept sa ajung acasa! Da, iubito! Si sa desfac pulpele alea intre care sa gasesc bobite de mazare, morcovel... si... arpagic, pe care stii tu cat de mult imi place sa-l trosnesc in dinti... Auzi? Mi-a venit o idee. In timp ce eu ma lupt cu pulpele, tu sa-mi torni incet smantana intre ele, ca sa alifieze legumele... Nu? Mai bine sa infig in bol cate un buchetel de conopida? Pai nu murdareste smantana? Aaaa, e mai sexi asa, mozolita putin? Aha! Iubito! Si... cobori, lasandu-ma cu meniul incomplet! Precizari Bibilica se pregateste precum gaina, dar e mai buna daca o ungeti, cu doua ore inainte, cu vin, ulei, sare, piper, usturoi pisat. Se da la cuptor si se serveste cu legume, dupa gust. Si, musai, vin rosu!