Presedintele rus, Vladimir Putin, a aterizat, ieri, in Capitala bulgara, in compania potentialului sau succesor, prim-vicepremierul Dimitri Medvedev, pentru o vizita oficiala de doua zile, a carei dominanta energetica se anunta departe de a fi pe
Presedintele rus, Vladimir Putin, a aterizat, ieri, in Capitala bulgara, in compania potentialului sau succesor, prim-vicepremierul Dimitri Medvedev, pentru o vizita oficiala de doua zile, a carei dominanta energetica se anunta departe de a fi pe placul oficialilor europeni.
Desi prilejuita de implinirea a 130 de ani de la eliberarea vecinilor de la sud de Dunare de sub ocupatia otomana, nu este exclus ca vizita liderului moscovit la Sofia sa provoace o acutizare a tensiunilor deja existente pe ruta Bruxelles-Moscova, in contextul in care presedintele rus, Vladimir Putin, si omologul sau bulgar, Gheorghi Parvanov, ar putea semna un acord vizand construirea unei noi conducte, destinate transportului de hidrocarburi rusesti in spatiul european.
Potrivit Reuters, sosirea liderului rus in Capitala bulgara depaseste formalismul scopului anuntat in ajun, oaspetele moscovit urmarind sa obtina acordul amfitrionului sofiot pentru a da curs proiectului South Stream, propus de gigantul energetic rus Gazprom, in colaborare cu compania italiana Eni. Noul gazoduct ar rivaliza, astfel, cu proiectul Nabucco, sustinut de UE in directia diversificarii importurilor de energie in spatiul european, prin contractarea statelor Asia Centrala - in special a Azerbaidjanului - ca exportatori. Evaluat la peste 10 miliarde de dolari, gazoductul South Stream ar urma sa transporte gazele naturale rusesti spre Europa pe sub Marea Neagra, via portul bulgar Burgas. Si, totusi, acordul partii bulgare cu privire la demararea proiectului se anunta a fi departe de a fi fost obtinut de partea rusa. Desi Guvernul socialist de la Sofia s-a declarat incantat de initiativa, tratativele cu Moscova nu au avansat in directia unui compromis, in conditiile in care partile nu au cazut de acord cu privire la drepturile de proprietate asupra conductei. Mai mult, negociatorii rusi nu s-au sfiit sa acuze SUA de ingreunarea discutiilor.
In eventualitatea in care gazoductul South Stream va fi eliminat de pe agenda, liderii moscovit si sofiot ar putea proceda la semnarea unui alt acord energetic, in valoare de patru miliarde de dolari, vizand construirea centralei nucleare de la Belene. Compania rusa de stat Atomstroieksport a castigat deja licitatia privind construirea unor reactoare nucleare de 1000 de megawati in localitatea bulgara, proiectul fiind insa contestat de organizatiile de mediu si de partidul de Opozitie "Democratii pentru o Bulgarie Puternica".
Protestele interzise
In asteptarea liderului rus, autoritatile sofiote s-au intrecut pe sine, intervenind pentru a preveni manifestatiile de protest la adresa vizitei lui Vladimir Putin. Mai multi deputati de Opozitie din Bulgaria nu au primit permisiunea de a lua parte la un astfel de eveniment. "Pot calatori fara restrictii in toate tarile membre UE, dar Ministerul de Interne nu ma lasa sa ajung in centrul Sofiei", a declarat unul dintre membrii formatiunii "Democratii pentru o Bulgarie Puternica" pentru Novinite. Fostul lider al Uniunii Fortelor Democratice, Edvin Sugarev, a confirmat, la randul sau, ca Politia a blocat accesul spre locul unui protest organizat de membrii Asociatiei pentru Libertatea de Expresie "Anna Politkosvkaia". Vizita presedintelui rus i-a mobilizat si pe edilii sofioti, care au pregatit Capitala pentru sosirea oaspetelui moscovit. Astfel, aceeasi formatiune "Democratii pentru o Bulgarie Puternica" a anuntat miercuri seara ca a primit o avertizare din partea Primariei din Sofia, prin care era somat sa inlature toate afisele impotriva presedintelui rus, amplasate in centrul Capitalei.
Pentru a asigura securitatea sefului de stat rus, autoritatile de la sud de Dunare au dispus desfasurarea, in Capitala bulgara, a nu mai putin de 3000 de politisti, precum si amplasarea mai multor lunetisti in zona in care se va afla presedintele rus. Oficialii bulgari au restrictionat, de asemenea, accesul autovehiculelor si pietonilor in doua zone ale Capitalei, oferind, pe de alta parte, asigurari ca masurile impuse nu vor perturba traficul rutier. (Anne Marie LUPASCU)
OSCE contrazice Moscova
OSCE nu va permite stabilirea de paralele intre Kosovo si Transnistria, iar solutia negociata pentru provincia separatista sarba nu va putea fi utilizata drept precedent in cazul conflictelor inghetate, a declarat Ilkka Kanerva, presedintele in exercitiu al OSCE, informeaza Rompres.
Ministrul finlandez de Externe, care asigura presedintia Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), a facut aceste declaratii in cadrul unei intrevederi cu presedintele Parlamentului de la Chisinau, Marian Lupu. Oficialul OSCE s-a pronuntat in favoarea reluarii negocierilor in problema transnistreana, cu respectarea principiilor suveranitatii si integritatii. Kanerva a incurajat intentia Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeana si continuarea reformelor interne in acest sens. Lupu a subliniat importanta acordata de Republica Moldova colaborarii cu OSCE, pentru promovarea reformelor democratice, drepturilor omului si gasirea unei solutii la diferendul transnistrean. Oficialul moldovean a mentionat ca problema transnistreana ar putea fi solutionata cu ajutorul tuturor partilor implicate, deoarece esenta acestui conflict nu contine elemente etnice sau religioase. Oficialul finlandez s-a intalnit si cu vicepremierul moldovean Andrei Stratan, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, cu care a discutat despre reglementarea conflictului transnistrean, integrarea europeana a Republicii Moldova si dinamica relatiilor bilaterale cu Finlanda. (G.D.)
Putin: Kosovo devine precedent international
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, si-a exprimat convingerea ca o solutie la problema Kosovo trebuie sa intruneasca acceptul ambelor parti aflate in disputa si sa devina precedent pe plan international, intr-un interviu aparut ieri in presa bulgara, in contextul vizitei liderului de la Kremlin la Sofia, relateaza Rompres.
"Pozitia noastra este foarte clara in aceasta privinta - orice decizie in cazul Kosovo trebuie sa primeasca acceptul ambelor parti", a confirmat Putin, avertizand totodata: "Este la fel de clar ca orice decizie in cazul Kosovo se va transforma in precedent in practica internationala". In opinia liderului rus, care are inclusa problema Kosovo pe agenda discutiilor cu presedintele bulgar Gheorghi Parvanov, "doar prin luarea in considerare a pozitiilor ambelor parti aflate in conflict, prin refuzul fata de stereotipiile din trecut, care dupa cum arata practica lucreaza doar in favoarea stabilirii liniilor de demarcatie, vom reusi sa gasim o solutie viabila".
Moscova considera, dupa cum declara presedintele rus in acelasi interviu pentru presa bulgara, ca "la baza Europei unite trebuie sa fie puse principiile verificate in timp cu privire la respectarea stricta a normelor dreptului international". "Numai actionand in acest mod, vom putea prin eforturi comune sa identificam solutiile pentru cele mai complexe probleme regionale, dintre care cea mai actuala pentru Balcani este problema Kosovo", a adaugat liderul rus. Presedintele Rusiei considera ca "in conditiile globalizarii, securitatea si prosperitatea sunt mai interdependente ca niciodata". "Numai pe baza intelegerii acestei realitati poate sa se fundamenteze viitorul pasnic al continentului nostru. Suntem realisti si tratam cu respect motivele pentru care autoritatile Bulgariei au optat pentru actualul sistem de asigurare a securitatii nationale", a declarat Putin presei de la Sofia, adaugand in continuare ca pentru Rusia "esential este ca Bulgaria sa nu-si realizeze interesele ei pe seama intereselor de securitate ale altor state". Putin s-a pronuntat totodata pentru ca "obligatiile luate de Bulgaria fata de noii sai aliati sa nu devina o piedica pentru extinderea relatiilor ei cu Rusia". (G.D.)
Rusia blocheaza la ONU
Rusia a avertizat liderii din provincia sarba Kosovo ca in cazul in care vor declara independenta acest teritoriu nu va fi niciodata membru al ONU sau al altor institutii politice internationale, in timp ce SUA si Marea Britanie si-au reafirmat sprijinul pentru calea Kosovo spre independenta de Serbia, un aliat apropiat al Rusiei, informeaza Rompres.
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat: "Aici, pozitia noastra este clara: orice solutie pentru Kosovo trebuie aprobata de ambele parti /..../ Este de asemenea clar faptul ca orice solutie pentru Kosovo trebuie sa fie in conformitate cu legislatia si practica internationala", a subliniat presedintele rus. La randul sau, presedintele sarb Boris Tadic a reafirmat cererea Rusiei pentru continuarea negocierilor, apreciind ca o solutie care ar acorda autoguvernare garantand toate drepturile albanezilor din Kosovo "este posibila si realizabila". El a precizat ca Serbia este acum o democratie pasnica si nu exista niciun motiv sa fie "pedepsita pe nedrept din nou" din cauza campaniei duse de fostul lider iugoslav Slobodan Milosevici, in urna cu un deceniu, impotriva separatistilor albanezi si care a condus la bombardamentele NATO din 1999. Dupa dezbaterea din Consiliul de Securitate din 19 decembrie, ambasadorul SUA Zalmay Khalilzad declara atitudinile celor doua parti drept "ireconciliabile" si a afirmat ca este timpul pentru un Kosovo independent, pozitie sustinuta de Marea Britanie, Franta si majoritate membrilor Uniunii Europene. (G.D.)
NATO, pregatita sa intervina
Fortele NATO sunt pregatite sa asigure securitatea in Kosovo, provincie sarba cu populatie majoritar albaneza, a declarat ieri la Bratislava secretarul general adjunct al Aliantei Atlantice, Claudio Bisogniero, transmite Rompres. "Situatia din Kosovo este stabila, dar, fireste, exista tensiuni latente. Pot insa sa va asigur ca in saptamanile si lunile care vin forta NATO din Kosovo (KFOR) va fi pregatita sa asigure securitatea pe teren", a afirmat Claudio Bisogniero, aflat in capitala slovaca pentru a participa la o conferinta internationala consacrata cooperarii militare. KFOR a fost mandatata de rezolutia 1244 a Consiliului de Securitate sa asigure stabilitatea si securitatea in Kosovo, situata sub administrarea Natiunilor Unite din 1999. (G.D.)
Bulgaria, prea "moderata"
Serghei Prihodko, consilier al presedintelui Putin, a apreciat pozitia Bulgariei in problema Kosovo drept "europeana", dar prea "moderata". "Bulgaria ca membra a UE inclina mai mult spre posibilitatea ca provincia Kosovo sa obtina independenta, dar trateaza cu mult mai multa intelegere pozitia sarbilor decat unii dintre greii UE", a explicat reprezentantul Kremlinului, apreciind ca reala preocuparea Sofiei fata de problema Kosovo, avand in vedere proximitatea geografica dintre Bulgaria si provincia sarba. "Dar nu trebuie sa ne iluzionam. Nu cred ca Bulgaria se va situa in problema Kosovo pe o pozitie independenta, diferita de linia UE", a remarcat consilierul lui Putin. Este putin probabil ca Putin sa reuseasca in cadrul acestei vizite sa determine autoritatile de la Sofia sa imbratiseze punctul de vedere al Rusiei in problema Kosovo, care se rezuma la continuarea negocierilor dintre Belgrad si Pristina si exclude complet din calcul independenta pentru provincia sarba, opineaza, la randul lor, experti de la Moscova. (G.D.)
Tadic cere blocarea independentei
Presedintele sarb Boris Tadic a cerut miercuri sa fie respinsa orice declaratie unilaterala de independenta din partea albanezilor din Kosovo, in timpul unei alocutiuni in fata Consiliului de Securitate al ONU, transmite Rompres. Tadic a reamintit ca rezolutia 1244, adoptata de Consiliul de Securitate in 1999, "garanteaza suveranitatea si integritatea teritoriala a Serbiei". "De aceea, va lansez un apel pentru a preveni incurajarea si adoptarea unui act unilateral in favoarea independentei Kosovo", a adaugat el. Liderii albanezi din Kosovo au anuntat ca ei ar urma sa proclame in curand independenta provinciei sarbe administrate de ONU de la terminarea conflictului din 1998-1999, dupa esecul comunitatii internationale in medierea sa in vederea unui acord negociat cu Belgradul. "Noi trebuie sa depunem toate eforturile pentru rezolvarea neintelegerilor si conflictelor in partea noastra a Europei intr-un mod pasnic si unic prin acorduri si nu prin actiuni unilaterale", a avertizat Tadic, care a intervenit in cadrul unei dezbateri deschise consacrate activitatii Minuk, Misiunea ONU in Kosovo. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.