Sindicatul regizorilor (DGA) si cel al producatorilor americani (AMPTP) au semnat, joi, un protocol de acord asupra unui nou contract de colaborare, decizie anuntata in timp ce scenaristii de la Hollywood sunt inca in greva, informeaza AFP. Potrivit
Sindicatul regizorilor (DGA) si cel al producatorilor americani (AMPTP) au semnat, joi, un protocol de acord asupra unui nou contract de colaborare, decizie anuntata in timp ce scenaristii de la Hollywood sunt inca in greva, informeaza AFP. Potrivit DGA, acest nou contract, care va intra in vigoare in vara, prevede o marire de salarii si plata drepturilor care rezulta din exploatarea continuturilor de pe internet. Sindicatul producatorilor americani spera sa rezolve si conflictul cu sindicatul scenaristilor americani, organizatie aflata in greva de pe 5 noiembrie. Conflictul a paralizat, de altfel, o mare parte din sectorul audiovizual american. Conflictul a afectat deja ceremonia Globurilor de Aur, pe 13 ianuarie, redusa la o simpla conferinta de presa, si ar putea afecta si ceremonia Oscarurilor, programata pe 24 februarie. In lipsa unor scenarii, numeroase seriale de televiziune de succes, precum "Neveste disperate" sau "24 de ore", dar si filme cu buget mare au fost intrerupte pe timp nelimitat. Protocolul, concluzionat la capatul a sase zile de negocieri, va fi prezentat, pentru a fi votat, consiliului de administratie al DGA, pe 26 ianuarie.
"Acordul demonstreaza, fara nici un dubiu, ca producatorii din sectorul nostru de activitate vor si pot sa lucreze cu creatorii de continuturi pentru a instaura reguli juste si flexibile aplicabile pe aceasta piata care evolueaza rapid", au scris presedintii marilor studiouri care fac parte din AMPTP. "Invitam WGA pentru a purta discutii informale (...), pentru a stabili daca exista o baza rezonabila, inainte de a reincepe negocierile formale", a adaugat AMPTP.
Scenaristii de film si televiziune de la Hollywood au intrat in greva dupa ce negocierile cu Sindicatul producatorilor americani (Alliance of Motion Picture and Television Producers, AMPTP) cu privire la drepturile de autor asupra operelor lor au esuat. Ei au reclamat mai ales un control mai mare asupra drepturilor de autor in ceea ce priveste difuzarea operelor lor pe telefoane mobile sau mp3 playere. Acestia doresc un procentaj mai mare din drepturile de autor asupra operelor difuzate pe DVD si extinderea tarifelor sindicale si a avantajelor sociale asupra reality show-urilor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.