Salariatii Coca-Cola Romania sint nemultumiti de noul Contract Colectiv de Munca pentru 2008, semnat cu un sindicat minoritar.

Zecile de angajati de la Coca-Cola au anuntat ca vor continua protestul spontan declansat joi dimineata in fata fabricii din Bucuresti, fiind nemultumiti ca administratia companiei a semnat Contractul Colectiv de Munca cu un sindicat fara reprezentativitate, netinind cont de cerintele angajatilor. Astfel, administratia a semnat vinerea trecuta Contractul Colectiv de Munca cu Sindicatul Liber, care, in opinia lui Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, nu are reprezentativitate si este „un sindicat galben", ce reprezinta interesele companiei si nu pe cele ale salariatilor. „Politica companiei a fost sa scindeze singurul sindicat existent in trei, iar o parte din acesta, care are doar aproximativ 70 de membri si care nu-i reprezinta pe salariati, sa poarte negocierile cu administratia. Se pare ca acest sindicat a semnat vineri Contractul Colectiv de Munca pe patru ani, fara posibilitatea de a negocia anual unele clauze contractuale, asa cum prevede legea", a spus Frumosu.

Revendicarile salariatilor, care sint in special soferi, mecanici, electricieni si lucratori din depozite, sint majorarea salariilor cu aproximativ 25%, plata orelor suplimentare si a zilelor de weekend lucrate, precum si acordarea de plati compensatorii in caz de disponibilizari. „Isi bat joc de noi, se fac ca pierd din evidenta orele suplimentare pe care le efectuam ca sa nu ne dea bani. Muncim de dimineata pina seara, ne incarca masinile cu pina la 160% peste limita normala si ne riscam viata la fiecare transport", ne-au declarat distribuitorii de la Coca-Cola. Presedintele Sindicatului Coca-Cola Bucuresti, Stefan Dumitrescu, spune ca administratia companiei pregateste unele concedieri colective, din cauza externalizarii unor servicii, iar salariatii cer protectie sociala prin acordarea de plati compensatorii.

Ca raspuns la protestul salariatilor, compania a precizat, printr-un comunicat de presa, ca negocierile legate de Contractul Colectiv de Munca pentru anul 2008 au inceput in urma cu doua luni, la discutii fiind invitate toate cele trei sindicate. In total au avut loc 12 intilniri, la 11 dintre ele participind toate sindicatele, in timp ce la ultima au fost prezenti doar reprezentantii unuia dintre ele. „Reprezentantii Sindicatului Coca-Cola Bucuresti si cei ai Sindicatului Independent HBC Ploiesti au prezentat in scris ca nu sint de acord cu salariile acestea mici", spun insa sindicalistii.