De la revolutie incoace, am avut parte de cativa "Profesori" cu identitate cunoscuta, al caror titlu era de fapt doar un nume de cod, cata vreme, in sine, ramanea indoielnic sau chiar fals. Raposatul Silviu Brucan era gratulat in fiecare duminica dim
De la revolutie incoace, am avut parte de cativa "Profesori" cu identitate cunoscuta, al caror titlu era de fapt doar un nume de cod, cata vreme, in sine, ramanea indoielnic sau chiar fals. Raposatul Silviu Brucan era gratulat in fiecare duminica dimineata cu acest nume de cod, cu toate ca omul recunoscuse ca nu avea nici macar bacalaureatul. Dl. Magureanu, multa vreme supranumit si el Profesorul, nu-si castigase acest nume de glorie la catedra. Cred ca ne aflam si de data asta in fata unor nume codificate nu "pe fata" - agentul in cauza supranumit Profesorul fiindca ar fi profesor - ci dimpotriva, "pe dos", la deruta, fiindca personajul e orice, numai profesor nu.
Dar atunci ar trebui ca, "a contrario", si dl. Nastase sa fie supranumit "Profesorul", nu Nepotul, de vreme ce persevereaza sa declare - si mai ales sa incaseze - venituri din salarii platite de nenumaratele universitati la care n-are timp sa ajunga; la brat cu presedintele Norvegiei, gratioasa dna Udrea se apropie vertiginos de acelasi pluton. Tot "Profesor" sa fie, incifrat, si senatorul Oprescu, care si-a fabricat artizanal gramezi de lucrari stiintifice, si distinsa oenoloaga recent denuntata de ziarul Ziua, si dl. fost ministru Beuran, care a avansat vertiginos in cariera pe temeiul unor plagiate notorii.
Eruditii antici inventasera o asemenea figura etimologica, "lucus a non lucendo"- luminis de la a nu lumina; poate ca urmasii lor Bubuli le-au urmat exemplul. As propune insa, pentru a evita confuziile, ca toate titlurile academice sa devina exclusiv nume de cod, rezervate doar acelora care le contrazic prin intreaga lor activitate. Palmasii universitatilor, naivii care au ajuns profesori prin concursuri cinstite si severe, fara sa-si exploateze doctoranzii si fara sa-si falsifice memoriul de titluri si lucrari, sa fie numiti oricum, numai profesori nu. Tot astfel, sa nu aiba dreptul sa poarte numele de cod "academicianul" decat impostorii si plagiatorii invederati, nu si savantii care ar putea fi la fel de bine membri ai Academiei Romane sau ai Institutului Frantei. Si, de vreme ce dl. senator Vadim si-a arogat numele de cod "Doctorul" de cand si-a castigat acest titlu (zis stiintific) cu un fluviu namolos de anecdote, suveniruri personale din excursii si articole de enciclopedie, puse cap la cap cu cateva pagini solid xenofobe, e musai ca noi, ceilalti, cei care ne-am dat doctoratul pe baza unor cercetari personale, sa capatam cu totul alt titlu - eventual pe cel de tribun. Nu-i asa ca suna frumos - tribun in matematica, tribun in filosofie? Nu de alta, dar confuzia risca sa umbreasca ispravile marilor barbati de ambe sexe care au binemeritat de la patrie aceste nobile nume de cod.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.