Beneficiarii fondurilor europene destinate pescuitului pot accesa pana la 37 de milioane de euro in 2008, iar proiectele se pot depune, cel mai probabil, incepand cu luna martie, a declarat ieri  presedintele Agentiei Nationale pentru Pescuit si
Beneficiarii fondurilor europene destinate pescuitului pot accesa pana la 37 de milioane de euro in 2008, iar proiectele se pot depune, cel mai probabil, incepand cu luna martie, a declarat ieri presedintele Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), Gheorghe Ştefan, citat de NewsIn. "In acest an se pot obtine 37 de milioane de euro, din care 20 de milioane de euro sunt fondurile repartizate pentru 2008, iar diferenta consta in banii aferenti anului trecut care nu au fost utilizati. Banii se pot cheltui in termen de doi ani, dupa regula n+2, dar speram ca suma sa fie angajata integral in acest an", a spus Gheorghe Ştefan. Fondurile europene destinate pescuitului se deruleaza pe baza Programului Operational pentru Pescuit (POP), document aprobat de catre CE la sfarsitul anului trecut. "Pana la sfarsitul lunii ianuarie trebuie sa finalizam ghidurile pentru elaborarea proiectelor, iar in prima parte a lunii februarie se va reuni comitetul de monitorizare. Proiecte se vor primi, cel mai probabil, din luna martie", a mentionat Gheorghe Ştefan. Acesta a precizat ca Romania a primit deja prefinantarea de 7%, respectiv 16 milioane de euro, fonduri care vor fi cheltuite potrivit axei de asistenta tehnica. In POP sunt stabilite cinci axe prioritare in functie de care se vor aloca fondurile europene, respectiv adaptarea flotei de pescuit, acvacultura, masuri de interes comun, dezvoltarea durabila a zonelor pescaresti si asistenta tehnica. Potrivit acestui program, pescarii pot primi plati compensatorii pentru incetarea temporara a activitatii sau pentru pensionare anticipata.
De asemenea, pot beneficia de sprijin financiar tinerii pescari, pentru achizitionarea navelor de pescuit, sau pescarii care intentioneaza sa practice acvacultura ecologica. Proiectele pentru dezvoltarea acvaculturii pot beneficia de o cofinantare de 60%, din care 45% reprezinta fonduri europene, iar diferenta este asigurata de la bugetul de stat. Beneficiarii acestei masuri pot fi agentii economici, asociatiile si organizatiile de producatori sau institutiile publice. In perioada 2007-2013, Romania primeste 230 de milioane de euro de la FEP.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.