CSM a decis ieri, cu 17 voturi pentru si unul impotriva, ca datele de interes public din mapele magistratilor, fosti sau actuali, nu pot fi date publicitatii decat prin intermediul CSM. Totodata, au fost stabilite ca fiind publice informatiile privin

CSM a decis ieri, cu 17 voturi pentru si unul impotriva, ca datele de interes public din mapele magistratilor, fosti sau actuali, nu pot fi date publicitatii decat prin intermediul CSM. Totodata, au fost stabilite ca fiind publice informatiile privind: traseul profesional, calificativele acordate la evaluare si sanctiunile disciplinare. AMR si procurorul general au anuntat deja intentia de a contesta aceasta hotarare. Membrii CSM au discutat ieri in plen chestiunea delicata a publicarii informatiilor din mapele profesionale ale judecatorilor si procurorilor.

UNDE SA STEA DOSARELE? Discutiile in contradictoriu pe marginea legilor care ar da sau nu dreptul Consiliului sa primeasca dosarele profesionale detinute in prezent de Ministerul Public si Ministerul Justitiei cu punctari de orgoliu, facute dintr-o parte in alta a mesei dialogului, au marcat sedinta la care a participat, pentru prima oara, si Teodor Melescanu, ministrul interimar de Justitie. Presedintele CSM, Lidia Barbulescu, precum si alti membri ai Consiliului au sustinut necesitatea adunarii la CSM a tuturor mapelor judecatorilor si procurorilor si chiar si a dosarelor din arhiva SIPA. Procurorul general, Laura Kovesi, a punctat aratand ca deocamdata nu poate preda arhiva cu dosarele fostilor procurori detinuta de MP, intrucat nu are la baza un text de lege care sa o oblige. O pozitie scrisa in acest sens emisese si Ministerul Justitiei, care nici el nu vrea sa predea dosarele fostilor judecatori, insa, dupa discutiile la care a asistat cu rabdare, Teodor Melescanu s-a declarat de acord cu cererea CSM si a promis o reevaluare a situatiei in acest sens. Luarea unei hotarari privind predarea arhivelor catre CSM a fost amanata pana cand Directia Legislatie din cadrul Consiliului va emite un punct de vedere.

"Au fost niste dezbateri extrem de politice astazi in Consiliul Superior al Magistraturii pe tema mapelor profesionale. Desi votul a fost secret, nu va pot ascunde faptul ca am votat pentru ca informatiile considerate de Consiliu ca fiind de interes public sa poata fi date publicitatii prin intermediul CSM", a spus Melescanu, dupa ce a parasit sedinta. Atat in cadrul dezbaterilor, cat si la finalul sedintei, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), Viorica Costiniu, si-a exprimat dezacordul cu privire la hotararea CSM. "Chestiunea mapelor profesionale este o gaselnita moderna, postdecembrista. Un incident politic a determinat CSM sa-si puna aceasta problema si sa tarasca Justitia intr-o disputa politica!

Vom ataca aceasta hotarare la Consiliul Consultativ European al Judecatorilor, deoarece CSM nu are calitatea legala sa faca o interpretare de lege si, in plus, magistratii nu au fost consultati", a spus Costiniu, precizand ca publicarea informatiilor din mapa profesionala stabilite de CSM ar avea efecte negative asupra actului de justitie. "Si asa avem probleme in sala de judecata cu justitiabilii care abia asteapta noi motive pentru a recuza judecatorii, pentru a tergiversa un proces, pentru a stramuta o cauza. Publicarea acestor informatii ar creste si mai mult nivelul de presiune asupra judecatorilor!", a precizat Costiniu. Kovesi a anuntat, la randu-i, ca va contesta Hotararea CSM.

...INCOMPLETE. Un element esential a fost scos la iveala de judecatoarea Angela Harastasanu. "Mapele profesionale sunt incomplete. Am constatat acest lucru studiind mapa privind activitatea mea! Lipsesc informatii esentiale din ea, precum cele privind controalele facute de Inspectia Judiciara! Unde sunt acestea, in alte arhive?", a spus Harastasanu. De precizat ca si din mapa Macovei lipsea raportul Inspectiei Judiciare care a precedat demisia acesteia. Intrebat daca Norica Nicolai va veni la CSM, in calitate de ministru al Justitiei, Melescanu a raspuns: "Sigur! Dar nu stiu cand va fi momentul!".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.