Un fost congresman republican este acuzat ca a facut lobby pentru o ONG care sustinea teroristii afgani.

Gulbuddin Hekmatyar, unul dintre cei mai cautati teroristi afgani,finantat pe banii contribuabililor americani. Foto: Reuters Mark D. Siljander, ex-congresman al statului Michigan, a fost pus sub acuzare de autoritati pentru spalare de bani si obstructionarea justitiei. Acuzatiile se refera la munca sa de promovare a intereselor unei organizatii islamice de caritate, suspectata de finantarea ilegala cu 130.000 de dolari a unor afgani considerati teroristi de catre guvernul american.

Siljander a fost congresman pina in 1986, detinind trei mandate consecutive in Camera Reprezentantilor. El a fost acuzat miercuri de un tribunal federal din Kansas City ca ar fi acceptat, ca taxa pentru actiunile de lobby in favoarea grupului de caritate Agentia de Ajutorare Islamico-Americana, 50.000 de dolari din bani furati de la guvern. Organizatia, cu sediul in orasul Columbia, a fost inchisa in 2004, iar citiva dintre liderii sai sint inculpati pentru transfer ilegal de bani in Irak si furt din banii publici.

Liderii grupului de caritate sint acuzati si de transferul a 130.000 de dolari in Pakistan in beneficiul lui Gulbuddin Hekmatyar, fost prim-ministru al Afganistanului. Acesta se afla pe lista cu teroristii cautati de SUA, din cauza legaturii sale cu al-Qaeda si talibanii. Siljander, un conservator care conduce o firma de consultanta in Washington, n-a fost insa acuzat si de implicare in transferul de bani catre Hekmatyar.

„Dezvaluirile releva o realitate grava: o organizatie caritabila americana a fost implicata in tranzactii financiare in beneficiul teroristilor si a conspirat cu un fost congresman pentru a transforma bani federali furati in onorariul sau, in numele activitatii de binefacere", a declarat un asistent al procurorului general pentru securitate nationala, Kenneth L. Wainstein.

Un avocat al lui Siljander, James Hobbs, a spus ca acesta neaga vehement acuzatiile si va pleda „nevinovat". Siljander sustine ca n-a fost niciodata angajat de acel grup americano-islamic si nu a fost implicat in nici o tranzactie financiara cu vreo organizatie terorista. Siljander (57 de ani) era cunoscut in Congres pentru opozitia sa puternica fata de avort si drepturile homosexualilor. El a incercat sa blocheze acordarea unei burse de 581.000 de dolari din partea Departamentului Justitiei pentru Coalitia nationala contra violentei domestice, in 1985, spunind ca grupul era condus de feministe radicale pro-avort, pro-lesbianism, anti-Reagan.