Sterilizarile zilnice ale lichiditatii din piata monetara si declaratiile oficialilor BNR privind implicarea institutiei, impreuna cu Trezoreria, in stabilizarea pietei valutare, cat si sentimentele mai "pasnice" ale speculatorilor fata de monedele e
Sterilizarile zilnice ale lichiditatii din piata monetara si declaratiile oficialilor BNR privind implicarea institutiei, impreuna cu Trezoreria, in stabilizarea pietei valutare, cat si sentimentele mai "pasnice" ale speculatorilor fata de monedele emergente au adus ieri aprecierea leului fata de euro, dar si deprecierea fata de dolar. BNR a atras, ieri, din piata monetara, 2,14 miliarde lei, in depozite cu scadenta la o saptamana, dobanda aplicata fiind cea de politica monetara, de 8%. Interventia a fost cea de-a patra consecutiva din aceasta saptamana, totalul sumelor, inclusiv o atragere cu scadenta la doua saptamani, se ridica la 10,16 miliarde lei, adica aproape trei miliarde de euro. La randul ei, Trezoreria a atras marti 500 milioane lei in depozite cu scadenta la la doua saptamani, iar dobanda maxima acordata a fost 8%, in timp ce dobanda medie a atins nivelul de 7,997%/an. Ieri, Finantele au organizat o licitatie de titluri de stat cu scadenta la 10 ani, de tip benchmark, a carei valoare a fost de 1 miliard de lei. Totalul ofertelor de cumparare ale bancilor s-a ridicat la 1,419 miliarde lei, insa Trezoreria le-a refuzat in bloc, considerand ca nivelul dobanzilor cerute a fost prea ridicat. Reamintim ca in urma cu o saptamana Finantele au atras 1 miliard de lei cu scadenta la sase luni, la o dobanda maxima de 9%. Pe acest fond cursul mediu al euro a scazut ieri la 3,6854 lei, fata de 3,7044 lei, acum doua zile. Piata s-a deschis in jurul valorii de 3,69 lei, nivel comparabil cu cel de la inchiderea de miercuri. A urmat un val de vanzari de valuta, care au coborat euro pana la un minim de 3,6640 lei, pentru ca in jurul orelor 16:00 cotatiile sa fie de 3,68 - 3,6850 lei. Cursul mediu al monedei americane a crescut ieri la 2,5222 lei, fata de 2,5078 lei, miercuri, ca urmare a aprecierii ei fata de euro pe pietele internationale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.