Una dintre asociatiile de magistrati din Romania, SoJust, sustine ca arhiva fostei Directii Generale de Protectie si Anticoruptie (fosta SIPA) nu poate fi transferata catre Consiliul Superior al Magistraturii, asa cum a solicitat recent presedintele
Una dintre asociatiile de magistrati din Romania, SoJust, sustine ca arhiva fostei Directii Generale de Protectie si Anticoruptie (fosta SIPA) nu poate fi transferata catre Consiliul Superior al Magistraturii, asa cum a solicitat recent presedintele CSM, Lidia Barbulescu. Alti juristi sustin ca, din punct de vedere legal, arhiva fostului serviciu secret al Ministerului Justitie nu are ca cauta la CSM deoarece s-ar putea transforma intr-un mecansim de santaj si presiune asupra magistratilor.

"SIPA, devenita DGPA, a fost un serviciu de informatii. Firesc mi se pare ca arhiva unui astfel de serviciu, care e desfiintat, sa ramana in gestionarea celorlalte servicii de informatii. Aceasta mai ales pentru ca SIPA a colectat informatii nu doar despre magistrati - care, legal, nu puteau fi stranse decat accidental -si despre detinuti, angajati din ANP, probabil si din MJ, politie, avocati etc.", a declarat pentru Hotnews, presedintele SoJust, Adrian Neacsu. El sustine ca mai ar trebui intocmit un inventar al categoriilor de personal cu privire la care SIPA a strans informatii si stabilit in ce masura ele au fost valorificate administrativ sau penal. "Cel putin pana nu se face o atare inventariere, solicitarea CSM este prematura", a mai mai spus presedintele SoJust.

Legea nu acorda CSM acces la secrete de stat

Alti juristi consultati de HotNews.ro sustin ca, potrivit legii, doar Ministerul Apararii Nationale, Ministerul de Interne, Ministerul Justitiei, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza si Serviciul de Telecomunicatii Speciale pot opera cu informatii clasificate ca secrete de stat. Altfel spus, sustin unii juristi, CSM nu are atributii de Autoritate Desemnata de Securitate, ADS fiind, potrivit legii (HG 585/2002), acea institutie abilitata sa stabileasca, pentru domeniul sau de activitate, structuri si masuri proprii privind coordonarea si controlul activitatilor referitoare la protectia informatilor secrete.

"S-ar putea transforma intr-un mecanism de santaj"

"Ar fi foarte periculos ca un organism statal care are ca atributii principale garantarea independentei justitiei si cariera judecatorilor si procurorilor, sa se implice in activitati de culegere a informatiilor, putandu-se transforma intr-un mecanism de santajare si presiune asupra judecatorilor si procurorilor", sustin unii magistrati sub protectia anonimatului. Presedintele CSM, Lidia Barbulescu, a solicitat marti ca, pe langa dosarele profesionale ale fostilor magistrati, Ministerul Justitiei sa transfere catre CSM si dosarele fostei SIPA ale magistratilor aflati in activitate. Lidia Barbulescu a declarat ca dosarele fostei SIPA pot contine elemente referitoare la cariera magistratilor, iar CSM este singura institutie care gestioneaza cariera judecatorilor si procurorilor.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.