Rozatorul, al carui craniu masura 53 de centimetri, avea incisivi lungi de cativa centimetri si molari mici, cercetatorii fiind de parere ca acesta se hranea cu vegetale moi, fructe si plante acvatice. Cercetatorii cred ca sobolanul putea cantari int
Rozatorul, al carui craniu masura 53 de centimetri, avea incisivi lungi de cativa centimetri si molari mici, cercetatorii fiind de parere ca acesta se hranea cu vegetale moi, fructe si plante acvatice. Cercetatorii cred ca sobolanul putea cantari intre 468 de kilograme si 2,5 tone, potrivit modelelor de evaluare, cifra cea mai probabila fiind o tona. Sobolanul semana mai mult cu un hipopotam decat cu un soarece din zilele noastre, spun paleontologii, Andres Rinderknecht, de la Muzeul national de istorie naturala si antropologie si Ernesto Blanco, de la Institutul de fizica din Montevideo.
Noua specie de sobolan a fost numita Josephoartigasia monesi, in onoarea lui Alvaro Mones, un paleontolog uruguayan specializat in rozatoare din America de Sud. Recordul precedent de greutate la fosile de rozatoare l-a detinut un exemplar de Phoberomys pattersoni, descoperit in Venezuela, in 2003. Greutatea acestuia a fost evaluata la 700 de kg. Cel mai mare rozator din zilele noastre este carpincho care traieste in Argentina si cantareste aproximativ 60 de kilograme. (D.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.