Parlamentul European a adoptat ieri Directiva Creditelor de Consum, care le va permite cetatenilor UE sa ia un credit din oricare dintre cele 27 de state membre. Pana sa intre in vigoare, mai este nevoie de o aprobare formala din partea Ecofin - Con
Parlamentul European a adoptat ieri Directiva Creditelor de Consum, care le va permite cetatenilor UE sa ia un credit din oricare dintre cele 27 de state membre. Pana sa intre in vigoare, mai este nevoie de o aprobare formala din partea Ecofin - Consiliul ministrilor economiei si finantelor din statele membre. Cetatenii romani vor putea obtine credite de consum din oricare dintre celelalte 26 de state ale Uniunii Europene, incepand din acest an. Reunit in sesiune plenara la Strasbourg, Parlamentul European a votat, cu o majoritate covarsitoare, Directiva Creditelor de Consum, care va institui o piata unica europeana. Legislatia a trecut deja prin procesul de codecizie cu Consiliul de ministri, astfel incat mai este doar un pas pana la aplicare. Directiva a fost initiata de Comisia Europeana in 2002.

Directiva impune ca utilizatorii de credite sa primeasca, inaintea incheierii contractului, informatii complete, transparente si care sa permita comparatiile. Aceste informatii vor include dobanda anuala efectiva, stabilita in acelasi mod in intreaga Comunitate. „Avantajul e ca poti sa faci o comparatie intre ce e la tine in tara si ce e in alte tari. Institutiile de credit sunt obligate sa ofere date complete despre dobanzi, cheltuieli de administrare sau comisioanele de rambursare anticipata“, spune Marian Jean Marinescu, deputat al Partidului Popular European.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.