Primul telefon mobil Nokia a fost produs acum doua zile la fabrica din comuna Jucu, judetul Cluj, informeaza Mediafax.
Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, a declarat, ieri, ca a auzit despre producerea primului telefon "made
Primul telefon mobil Nokia a fost produs acum doua zile la fabrica din comuna Jucu, judetul Cluj, informeaza Mediafax.
Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, a declarat, ieri, ca a auzit despre producerea primului telefon "made in Jucu", dar ca nu stie alte detalii.
"Am auzit ca s-ar fi produs primul telefon mobil Nokia 'made in Jucu>>, dar nu stiu ce model sau altceva. Sper sa mi-l vanda mie", a spus Nicoara.
Potrivit acestuia, faptul ca s-a si produs primul telefon inseamna ca s-a intrat in faza finala, cea a demararii productiei la fabrica din judetul Cluj. Oficial, fabrica Nokia de la Jucu urmeaza sa fie inaugurata in prima decada a lunii februarie.
Reprezentantii Nokia au refuzat sa confirme sau sa infirme producerea primului telefon la Jucu.
"Nokia nu comenteaza pe baza zvonurilor din piata. De fiecare data cand are ceva de anuntat, compania Nokia comunica prompt informatiile catre public si toate comunitatile interesate", declara Anna Simai - Senior Communications Manager, Nokia Europa de Sud-Est.Nokia a reusit sa-i infurie pe nemtiŞeful Guvernul landului german al Renaniei de Nord-Vest, unde Nokia va inchide o mare fabrica de telefoane, a acuzat grupul finlandez de faptul ca este "o pompa de subventii", informeaza AFP, citat de NewsIn.
Principalul producator mondial de telefoane mobile este o "pompa de subventii, care s-a folosit de banii germani pentru a anunta apoi, fara avertisment, ca “plecam in Romania”, poate pentru a beneficia de bani publici si de acolo", a declarat seful Guvernului acestui land, Jurgen Ruttgers, pentru postul de televiziune ZDF.
In limba germana, oficialul a folosit termenul "Heuschrecken", in traducere lacuste, pentru a caracteriza compania, termen folost mai ales pentru a denumi companii avide de bani.
Ruttgers a declarat ca va "analiza" modalitati prin care sa fie rambursate subventiile acordate Nokia de catre acest land, care se ridica la aproximativ 60 milioane euro.
Ruttgers se declara "infuriat", oferind asigurari ca "nu va ignora problema", precizand ca "nu are niciun fel de intelegere" pentru argumentele emise de Nokia, mai ales in ceea ce priveste costul ridicat al mainii de lucru.
"Salariatii nu reprezinta decat 5% din costul productiei pentru aceasta uzina", a declarat acesta.
Inchiderea uzinei a suscitat indignarea sindicalistilor, iar sindicatul sectorului metalurgic si electrotehnic a calificat planul social al Nokia drept "o pacaleala nemaipomenita".Compania va transfera o mare parte din activitatile din Bochum in RomaniaNokia a anuntat ca va inchide fabrica din Bochum, Germania, pana la jumatatea acestui an, plan care presupune disponibilizarea a pana la 2.300 de angajati, productia fiind transferata catre regiunile cu costuri mai reduse, in special la noua fabrica din Romania.
Unitatea de productie de la Bochum, unde se fabrica dispozitive mobile, nu este suficient de competitiva, potrivit companiei finlandeze, iar situatia nu se va imbunatati nici in cazul operarii unor investitii suplimentare, informeaza Reuters.
"Transferam productia la fabricile existente, in principal la cea din Romania, care va deveni operationala in primul trimestru", a declarat purtatorul de cuvant al companiei, Arja Suominen.
Nokia a anuntat, in martie 2007, ca va infiinta o unitate de productie de telefoane mobile in Romania, investitia fiind estimata la 60 de milioane de euro.
Compania finlandeza va angaja, pana la sfarsitul anului, o mie de persoane la fabrica din comuna Jucu, judetul Cluj, dubland personalul fata de estimarile initiale, a declarat, la inceputul saptamanii, directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, Daniel Don. Nokia a inceput angajarile pentru deschiderea fabricii, care va avea loc la 11 februarie, a afirmat Don.
Potrivit acestuia, recrutarile si angajarile vor continua pe tot parcursul anului 2008, astfel incat pana la sfarsitul anului, numarul de angajati sa ajunga la 1.000 de persoane. Nokia a prevazut ridicarea graduala a fabricii si recrutarea a aproximativ 500 de angajati pana la sfarsitul anului 2007. Numarul angajatilor va ajunge la 3.500 in momentul in care fabrica va functiona la capacitate maxima.
In opinia unui analist, Jari Honko de la EQ Bank, informatia privind inchiderea fabricii de la Bochum nu este surprinzatoare, intrucat competitivitatea a fost intotdeauna o problema la unitatea germana.
"Pe termen lung, cred ca este o miscare inteligenta. Pe termen scurt, nu stim care vor fi costurile. In general, Germania este o tara scumpa pentru desfiintarea unei fabrici sau disponibilizarea de angajati", a spus Honko.
In Romania, Nokia este prezent la Cluj-Napoca si cu divizia Nokia Enterprise Solutions din februarie 2006, dupa ce a finalizat achizitia companiei de origine americana Intellisync cu operatiuni la nivel international, inclusiv pe piata locala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.