Parlamentarii europeni au adoptat directiva initiata de Comisia Europeana referitoare la uniformizarea normelor de creditare in statele membre. Actul normativ este menit sa incurajeze competitia in sectorul creditelor de consum si sa scada costurile
Parlamentarii europeni au adoptat directiva initiata de Comisia Europeana referitoare la uniformizarea normelor de creditare in statele membre. Actul normativ este menit sa incurajeze competitia in sectorul creditelor de consum si sa scada costurile creditarii.
Normele prevad ca populatia va avea acces la informatii standardizate despre credite, astfel incat va putea compara cu usurinta ofertele. Europenii vor avea, totodata, dreptul de a se retrage dintr-un credit in decurs de 14 zile, aspect nou in multe dintre statele membre ale Uniunii, si de a rambursa creditul in avans.
Reglementarile se refera la imprumuturi personale cuprinse intre 200 de euro si 75 de mii de euro.
Comisarul european pentru protectia consumatorului, Meglena Kuneva, considera ca noile reglementari au scopul de a deschide o piata a creditelor de consum in valoare de 800 miliarde euro si care este in continuare foarte fragmentata in piete nationale.
Desi statele membre vor putea aplica diferentiat noua directiva, pentru sistemul bancar din Romania efectul principal ar putea fi scaderea semnificativa a diferitelor tipuri de comisioane care au condus, in ultimii ani, la costuri semnificative pentru bugetele romanilor care au decis sa apeleze la credite. Asa-numita dobanda anuala efectiva DAE, calculata prin adaugarea tuturor acestor plati catre banca, ridica in prezent costurile imprumuturilor cu circa 4-5 la suta.
Bancherii romani vor fi, in timp, nevoiti sa reduca aceste comisioane, atunci cand se vor confrunta cu pierderea clientilor, care ar putea recurge pentru asa-numitele credite de refinantare la banci din strainatate, rambursand anticipat creditele contractate la banci romanesti.
O alta consecinta a acestui fenomen ar putea fi reorientarea bancilor intr-o masura semnificativ mai mare spre creditarea economiei reale, evitat sistematic pana in prezent, din teama partial justificata de teama de insolvabilitate a companiilor romanesti si de escrocheriile financiare din anii 1990. Ramane de vazut, insa, cum vor face fata bancile romanesti acestei veritabile provocari pentru cresterea competitivitatii lor. Un lucru este cert: directiva europeana este o veste buna nu doar pentru potentialii doritori romani de credite, ci si pentru economistii romani, in primul rand pentru specialistii in analiza economico-financiara si in evaluari, care isi vor gasi mai usor de lucru la bancile care vor decide sa crediteze economia.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.