Am mai pus aceasta intrebare: ce nevoie are un preot de doctorat? Daca descopera el siragul de matanii al Sfantului Ieararh Calinic de la Cernica sau bastonul mitropolitului Andrei Saguna si redacteaza o teza de doctorat, isi va spovedi si catehiza m
Am mai pus aceasta intrebare: ce nevoie are un preot de doctorat? Daca descopera el siragul de matanii al Sfantului Ieararh Calinic de la Cernica sau bastonul mitropolitului Andrei Saguna si redacteaza o teza de doctorat, isi va spovedi si catehiza mai bine enoriasii? Ii sporeste titlul de doctor unui preot credinta in Dumnezeu ori zelul misionar?... Ma indoiesc. Ba s-ar putea ca preotul respectiv sa ajunga sa piarda pe la consultatii si prin biblioteci ore pe care le-ar putea inchina propriilor credinciosi.
Important este ca un medic sa isi vindece pacientii sau sa le trateze eficient maselele. Daca are si doctorat, daca sustine comunicari, asta nu-i intereseaza pe bolnavi. Ca si "creatia", cercetarea stiintifica nu este o activitate de mase, ci una destinata unei minoritati, unei elite profesionale cu reala chemare. Caragiale, Creanga, Arghezi, Sadoveanu, Rebreanu n-au avut decat o scolarizare precara sau minima; nu le-a trebuit mici macar o licenta in filologie pentru a deveni mari scriitori. Nici marii duhovnici romani din secolul trecut, sau sfintii contemporani (Siluan Athonitul), nu s-au batut in diplome si titluri academice... Tot asa si cu vocatiile stiintifice - nu se gasesc pe toate drumurile. In urma cu o suta sau cu cincizeci de ani, un titlu de doctor omologa vocatiile autentice intr-un domeniu si le incununa. Pe urma a venit erodarea, inflatia, demonetizarea... Sa nu se invoce obiceiul pamantului si precedentul anilor de regim comunist. Trebuie amintit si egalitarismul postmodern cu radacini in Luminism, adica in acel curent de idei vital pentru Occident, care isi propunea emanciparea culturala a maselor. Cu gramada absolventilor de liceu si de universitate nu se impaunau numai regimurile totalitare. Il auzeam deunazi elogiind numarul mare de diplome universitare pe un intelectual francez. Raspundea astfel constatarilor unui confrate care deplangea galopanta degradare culturala din tara lor. In ritmul acesta, poate ca peste cateva decenii Academia Franceza va numara cateva mii de "nemuritori", iar sora ei, Academia Romana, nu se va lasa mai prejos, dandu-i chiar puncte inainte.
E usor sa deosebesti, sub raportul valorii, intre un Bentley si un Matiz, intre un stilou Parker si un pix Bic, dar cum mai faci distinctie intre Dumitru Staniloae si protopopul Ciulei cand de numele amandurora se leaga mentiunea de "doctor in Teologie", chiar daca ultimul l-a plagiat pe cel dintai?!...
Titlurile nemeritate de doctor in stiinte, incepand cu cel al Elenei Ceausescu, nu au fost acordate de politruci sau de secretari de partid, ci de oameni cu autoritate in materie care au cedat. E bulgarele pe baza caruia s-a format avalansa. Apoi au venit demonetizarea si inflatia. Astazi este greu sa deosebesti un intelectual autentic de un plagiator sau de un veleitar, deindata ce ambii au acelasi doctorat. In Romania doctoratele s-ar putea vinde in curand, pe Internet, ca biletele de avion si licentele. In lumea postmoderna a "discriminarilor pozitive", respectiv in tara tuturor hatarurilor, nu-i exclusa o oferta de genul: "Nu vreti un doctorat?"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.