Panica investitorilor si-a pus amprenta pe cele mai lichide actiuni. Indicii bursei au scazut cu aproape 5%. Cotatiile au ajuns la nivelul lunii mai 2007.

Presiunea mare la vinzare din debutul sedintei bursiere din 16 ianuarie s-a amplificat pina la finalul ei, astfel ca, la inchiderea Bursei de Valori Bucuresti, indicele celor mai importante zece companii listate, BET, s-a depreciat cu 4,52%, indicele compozit al bursei, BET-C, a pierdut 4,77%, iar BET-FI, 5,19%. Lichiditatea BVB a ajuns la 20,32 milioane de euro. „Caderea BVB este cauzata de conjunctura externa nefavorabila de pe marile burse. Toate pietele bursiere au suferit pierderi. Bursa americana a pierdut in medie 2%, cea europeana, 1%, iar cea poloneza, 4%", sustine Gabriel Aldea, broker SSIF Intercapital Invest.

Cele mai lichide actiuni au avut si cel mai mult de suferit. Astfel, SIF Moldova a pierdut 5,74%, SIF Banat-Crisana - 5,05%, SIF Muntenia - 4,88%, SIF Oltenia - 5,29% si SIF Transilvania - 5,03%. Cel mai tranzactionat emitent a fost SIF Oltenia, cu schimburi in valoare de 11,27 milioane de lei, urmat de SIF Moldova, cu 7,78 milioane de lei, BRD, cu 6,84 milioane de lei, SIF Muntenia, cu 6,60 milioane de lei, si Banca Transilvania, cu 6,30 milioane de lei. Si sectorul bancar a fost marcat de scaderi importante, titlurile BRD pierzind 5,24%, Banca Transilvania - 3,61%, iar Banca Comerciala Carpatica - 2,75%. De asemenea, actiunile Petrom au scazut cu 3,85%, iar titlurile Rompetrol Rafinare au pierdut 4,02%.

Actiunile care au adus ieri cele mai mari pierderi investitorilor de la BVB au fost cele ale companiei Electroaparataj Bucuresti, cu o scadere de 12,12%, Energopetrol Cimpina, cu 11,90%, Vrancart, cu 9,70%, Zimtub Zimnicea, cu 9,35%, si actiunile Artrom, cu 9,14%. Cele mai bune randamente au fost aduse in schimb de Mecanica Ceahlaul, cu o crestere de 11,11%, Agras, cu 7,14%, Titan, cu 2,96%, Amonil, cu 2,58%, si Siretul, cu 1,54%.

Pe termen mediu, indicii BVB ar putea fi in continuare influentati negativ de dezechilibrele existente la nivelul pietelor financiare internationale. „Bursa romaneasca va intra pe un trend ascendent atunci cind isi vor reveni bursa americana si cea europeana. Iar la intrebarea cind isi vor reveni cele doua burse nu putem inca raspunde cu siguranta. E posibil sa avem o revenire a bursei in zilele urmatoare sau poate mai tirziu", ne spune Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest.

O posibila revenire a trendului ascendent al BVB s-ar putea produce in lunile mai si iunie. „Personal, cred ca valoarea din luna decembrie 2007 a indicilor bursieri va fi reatinsa de-abia in lunile mai si iunie. E drept, daca criza din SUA va continua, e posibil sa avem chiar un randament negativ la finalul anului 2008", adauga Gabriel Aldea.

BNR este ingrijorata de caderea leului Leul a cazut din nou ieri sub pragul de 3,7 unitati pentru un euro. Leul s-a depreciat usor ieri, cu 0,18%, pina la 3,7044 lei/euro, chiar si dupa ce Banca Nationala si Ministerul Finantelor au facut eforturi zilele acestea sa atraga lei de pe piata. "Banca Nationala a Romaniei este ingrijorata de deprecierea semnificativa a leului din ultima perioada, deoarece efectul acesteia este cresterea preturilor in conditiile in care banca centrala tinteste inflatia, a spus ieri viceguvernatorul BNR Eugen Dijmarescu la seminarul Euromoney. Declaratia vine in contextul in care leul s-a depreciat marti pina la cotatii de aproape 3,72 lei/euro, iar oficialul BNR a pus evolutia pe seama speculatorilor straini.