Viceguvernatorul BNR: Deficitul de cont curent este mare, dar poate fi finantat
Salvarea deficitului, sustinuta de investitiile straine directe si de fondurile europeneDesi deficitul de cont curent al Romaniei, estimat de BNR la 14% din produsul
Viceguvernatorul BNR: Deficitul de cont curent este mare, dar poate fi finantat
Salvarea deficitului, sustinuta de investitiile straine directe si de fondurile europeneDesi deficitul de cont curent al Romaniei, estimat de BNR la 14% din produsul intern brut (PIB) pentru 2007, este considerat mare dupa standardele internationale, nu reprezinta o problema majora cat timp finantarea sa este asigurata, a declarat ieri viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, citat de NewsIn. "Finantarea deficitului de cont curent nu se erodeaza", a declarat Popa la conferinta Euromoney de la Viena.
O sursa de finantare sunt investitiile straine directe, care au insumat 5,96 miliarde de euro in primele zece luni din 2007, peste nivelul din acelasi interval din 2006 de 5,8 miliarde de euro, fara a lua in calcul fondurile provenite din privatizarea Bancii Comerciale Romane, explica viceguvernatorul. In primele 11 luni ale anului trecut, investitiile straine directe, considerate a fi cea mai sanatoasa forma de finantare a deficitului extern, au ajuns la valoarea de 6,6 miliarde de euro, mai putin cu circa 20% fata de perioada similara din 2006. "Aceasta arata ca increderea investitorilor in Romania ramane puternica", a mai adaugat Popa. Investitiile straine directe estimate pentru 2007 au scazut la 7,2 miliarde de euro, comparativ cu 9,05 miliarde de euro in 2006, peste anticiparile Agentiei Romane pentru Investitii Straine, care indicau o valoare de sapte miliarde de euro. Valoarea record din 2006 include si suma obtinuta din privatizarea Bancii Comerciale Romane. Exceptand tranzactia privind cea mai mare banca din Romania, investitiile straine directe s-au plasat in 2006 la 6,8 miliarde de euro. Mai mult, expunerea investitorilor straini la Romania, stimulata in perioadele anterioare de perceptia pozitiva despre Romania, nu s-a redus, a precizat viceguvernatorul BNR, care a adaugat ca fondurile de la Uniunea Europeana vor asigura o alta sursa de finantare sanatoasa a deficitului balantei de plati.
Popa a mentionat, insa, ca banca centrala este si trebuie sa fie ingrijorata de deficitul de cont curent pentru ca adancirea sa poate aduce momente de corectie a cursului de schimb al leului, care are efect asupra inflatiei - elementul tintit de BNR.2008 si 2009 ar putea avea un deficit de cont curent de 15%Economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, afirma ca deficitul de cont curent este finantat din investitii straine directe si din fondurile europene si se va plafona in urmatorii 2-3 ani, dupa care va ajunge la 15%, in 2008 si 2009. "Pe termen mediu, consumul va fi acoperit din ce in ce mai mult din productia interna", a mai declarat ieri Anghel. Schimbarile din ultima perioada nu sunt legate neaparat de economia romaneasca, ci de ingrijorarile investitorilor, in contextul turbulentelor internationale si al aversiunii la risc. "Credem ca deficitul de cont curent al Romaniei este intr-adevar mare, dar este gestionabil", a spus Rainer Singer, seful Departamentului de cercetare macroeconomica de la Erste Bank. "Perceptia investitorilor e cea care s-a schimbat, deoarece fundamentele economiei romanesti au ramas aceleasi", a conchis seful Departamentului de cercetare al Erste Bank, Rainer Muenz.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.