Intr-un raport prezentat de grupul austriac Erste Bank rezulta ca numarul romanilor cu varste de peste 15 ani care nu sunt clienti ai bancilor se ridica la 9,9 milioane de persoane, in timp ce 8,4 milioane de romani sunt clienti ai uneia sau ai mai m
Intr-un raport prezentat de grupul austriac Erste Bank rezulta ca numarul romanilor cu varste de peste 15 ani care nu sunt clienti ai bancilor se ridica la 9,9 milioane de persoane, in timp ce 8,4 milioane de romani sunt clienti ai uneia sau ai mai multor banci. Practic, mai mult de jumatate din romanii in masura sa colaboreze cu bancile nu au fost atrasi pana in prezent de produsele existente pe piata.
De asemenea, studiul releva pozitia Romaniei in spatiul est-european in ceea ce priveste gradul de absorbtie a populatiei pe piata bancara, fiind una dintre tarile cu cea mai numeroasa populatie nebancarizata. Totusi, cea mai mare pondere o are Ucraina, cu 19 milioane de persoane neatrase inca de banci.
Ponderea populatiei bancarizate este in continua crestere, atat in Romania, cat si in celelalte state din regiune, arata Erste.
Numarul mare de locuitori care inca nu colaboreaza cu bancile reprezinta un potential ridicat de noi clienti pentru institutiile care ofera finantare, in conditiile in care pe piata financiara romaneasca activeaza in prezent peste 40 de banci si institutii de credit.BNR a tot restrictionat accesul la credite, bancile au devenit mai inventiveDatorita politicilor restrictive impuse bancilor de BNR pana la jumatatea anului trecut, romanii nu prea au avut acces la credite. Pentru a obtine un credit ipotecar, solicitantul era obligat sa prezinte un avans minim de 25% din valoarea evaluata a imobilului. De cele mai multe ori avansul era asigurat printr-un alt credit, de data aceasta de nevoi personale. Insa, datorita gradului de indatorare plafonat la maximum 35% din venituri, primul credit contractat pentru asigurarea avansului limita accesul la o suma mai mare printr-un credit ipotecar, devenind o povara pentru beneficiar.
In prezent, majoritatea bancilor a adoptat norme mai permisive de creditare prin eliminarea obligativitatii avansului minim si ridicarea gradului maxim de indatorare la 70%. Cu toate acestea, BNR a hotarat ca in calculul sumei maxime ce poate fi acordata bancile sa scada o suma aferenta fiecarui membru de familie, reprezentand cheltuieli minime de subzistenta. Aceasta masura a dus la avantajarea romanilor cu salarii de peste 1.000 de EURO si limitarea accesului, in continuare, a celor cu venituri medii si mici.
Pentru cei din urma, bancile au iesit pe piata cu un produs menit sa sporeasca sansele obtinerii finantarii: creditul cu perioada de gratie obligatorie. Astfel, clientul nu plateste nimic bancii (nici dobanda, nici principal) in primele 6 luni de credit, iar in urmatorii 3 ani va plati doar dobanda, urmand ca dupa aceasta perioada, rambursarea sa se faca in rate lunare egale. Eligibilitatea este calculata incepand cu a 6-a luna de creditare, deci luand in considerare o rata mai mica, solicitantul se va califica pentru un credit sau chiar va obtine o suma mai mare.Bancile vor sa se apropie mai mult de clientBancile s-au dezvoltat cu precadere in Bucuresti si in cele mai dezvoltate orase din tara. In afara de CEC, BRD si Bancpost, care au reusit sa deschida reprezentante atat in orasele mari, cat si in comunele invecinate, in mare parte datorita programelor guvernamentale in care sunt implicate, restul bancilor s-au axat mai mult pe dezvoltarea pe verticala, decat extinderea teritoriala. Volksbank a anuntat ca, odata cu deschiderea sucursalei de la Aiud la finalul anului trecut, este reprezentata in toate cele 42 judete ale tarii. Alpha Bank a deschis peste 20 de sucursale in tara pe parcursul anului 2007. Important este ca, odata ajunse in zonele rurale, bancile sa-si adapteze produsele specificului zonei, pentru a raspunde nevoilor reale de finantare ale solicitantilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.