UE denunta subventiile acordate grupului Boeing
Americanii au reclamat, din vara, sprijinul pentru AirbusUniunea Europeana a denuntat ieri, in fata Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), subventiile acordate constructorului de aeronave Boeing
UE denunta subventiile acordate grupului Boeing
Americanii au reclamat, din vara, sprijinul pentru AirbusUniunea Europeana a denuntat ieri, in fata Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), subventiile acordate constructorului de aeronave Boeing, de catre autoritatile americane, prin intermediul unor contracte militare acordate grupului american, conform AFP.
Conform responsabililor europeni, Boeing, care produce atat aeronave civile cat si militare, beneficiaza de subventii deghizate din partea Guvernului american, afirma AFP. Boeing a primit de la NASA (National Aeronautics and Space Administration) suma de 10,4 miliarde dolari pentru a produce avioane civile, in cadrul unui program de cercetare si dezvoltare, acuza UE. Cifra prezentata de Washington, si anume 750 milioane dolari, nu a fost dublata de niciun fel de dovada, asigura Bruxelles.Acuzatii reciproceOficialii Uniunii Europene au reclamat in luna septembrie a anului trecut ca subventiile SUA catre Boeing acordate in perioada 2004-2006 au cauzat pierderi in valoare de 27 miliarde de dolari (19 miliarde euro) pentru Airbus, si au acuzat ca acestea sunt impotriva regulilor mondiale ale comertului.
Doua luni mai devreme, in iulie mai precis, autoritatile americane acuzau, si ele, ca ajutoarele venite de la anumite state europene catre Airbus se insumau undeva la 205 miliarde de dolari (138 miliarde de euro).
Conform Uniunii Europene, cel mai recent avion produs de Boeing, modelul Dreamliner 787, ce ar trebui sa efectueze primul sau zbor in cursul acestui an, beneficiaza de tehnologie NASA din sase sectoare, printre care materialele compozite, aerodinamica, sisteme electrice si de eliminare a zgomotului. Calculand scutirile fiscale acordate companiei americane de catre mai multe state americane, Uniunea Europeana cifreaza nivelul subventiilor la 23,7 miliarde dolari, pe o perioada de 14 ani, adica din 1990 pana in 2004. La randul lor, Statele Unite ale Americii au depus plangere tot in fata OMC in octombrie 2004 impotriva ajutoarelor acordate Airbus de catre mai multe state europene privind ajutorul acordat lansarii unor noi modele.
Boeing sustine ca Airbus si-au marit operatiunile pe piata mondiala de transporturi aeriene civile, cu 20 de procente, de la 37% cat era in 2001 la 57% in 2006, partial datorita unor subventii de stat. UE a replicat imediat, depunand plangere impotriva Boeing tot pe teme de subventii de stat.Cazurile ar putea fi cuplateSe pare ca Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana se sicaneaza reciproc pe aceasta tema. Atat SUA, cat si UE incearca sa obtina o baza legala ce ar inlesni productia de avioane, intr-un moment in care tari precum Rusia, China, dar si altele se pregatesc sa-si lanseze propriile modele de avioane.
Un oficial al Uniunii Europene, care a dorit sa-si pastreze identitatea sub anonimat, a declarat ca cele doua cazuri ar putea fii cuplate in unul singur. "Ar fi mai eficient ca cele doua cazuri sa fie solutionate mai mult sau mai putin in acelasi timp", a mai declarat oficialul UE, ceea ce ar permite luarea unei decizii echitabile in aceste doua cazuri.Boeing va anunta noi intarzieri pentru DreamlinerBoeing Co. va anunta curand intarzieri suplimentare ale programului de productie al aeronavei 787 Dreamliner, a anuntat cotidianul Wall Street Journal, ce ar amana si mai mult primele livrari ale acestui model, primit foarte bine pe piata, informeaza Reuters. Modelul a fost cea mai bine primita lansare din istoria Boeing, insa programul de productie este afectat deja de intarzieri de sase luni, din cauza unor probleme legate de lipsa unor piese de schimb.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.