In 21 ianuarie, la Inalta Curte de Casatie si Justitie va fi detonata o declaratie-bomba. La dosarul cauzei in care sirianul Omar Hayssam a fost condamnat la 20 de ani inchisoare au fost depuse in urma cu doua zile o serie de documente extrem de importante. Aflat in faza recursului, cel putin unul dintre documente ar putea duce la luarea unei alte decizii decat cea de mentinere a sentintei de condamnare. E vorba despre declaratia olografa a lui Omar Hayssam, data in fata unui notar, care numara 31 de pagini in limba araba si 26 de pagini ca traducere in limba romana. Aparatorii lui Hayssam au solicitat presedintelui completului, Livia Stanciu, ca aceste ultime documente depuse sa fie pastrate in fisetul personal al acesteia si sa fie puse doar la dispozitia membrilor completului si procurorului, pe motiv ca ele contin referiri exprese „la persoane cu functii politice si in stat“, iar aparitia lor in presa ar aduce deservicii cauzei Omar Hayssam. Am reusit sa spargem „codul“ acestei secretizari. Declaratia arata, negru pe alb, ca „ceremonia“ legata de scandalul rapirii jurnalistilor a stat in mainile tandemu lui Mohamad Yassin-Traian Basescu.

Alaturat acestei declaratii, care - din datele pe care le detinem - rezulta ca ar putea avea efectul unei bombe in curtea Cotrocenilor, au mai fost depuse doua declaratii ale lui Mohammad Munaf, din 3 aprilie 2007 si 27 iunie 2007, purtand amprenta arestatului din baza militara americana, dar si a comandantului Brian Thompson de la Camp Cropper, care-l mentioneaza pe deja celebrul doctor Yassin drept omul care a condus interogatoriile din Irak dupa eliberarea jurnalistilor, ca reprezentant personal al presedintelui Traian Basescu.

Declaratia lui Omar Hayssam este insa mult mai importanta, prin detaliile oferite despre puterea lui Yassin, legaturile sale la varf si jocul facut pentru ascunderea unor obscure interese economice derulate pe teritoriul Romaniei. Surse judiciare confidentiale ne-au dezvaluit ca, in declaratia sa, Omar Hayssam face trimitere la prietenia dintre Yassin si Basescu, dar si la momentele in care „reprezentantul Cotrocenilor“ a intrat pe sub pielea lui, promitandu-i protectie in dosarele economice care se conturasera in 2004, an care a marcat de altfel si schimbarea Puterii. Sirianul si-a dat frau liber dezvaluirilor si, de data aceasta, sursele afirma ca acesta a dat nume de persoane pentru care Yassin l-a pus sa „decarteze“ periodic sume de bani cu care sa cumpere indiferenta autoritatilor si a amintit numele unor institutii importante ale statului, ba chiar si unele servicii informative, spagile sarind de pragul de 50.000 de euro/cap de protector. Pe scurt, Hayssam a trecut in revista o serie de personaje din actuala conducere a statului si din serviciile secrete.

Aparitia lui Yassin ca protector al lui Hayssam a avut loc in 2004
Conform surselor care dezvaluie din consemnarile sirianului, Yassin a intrat in reteaua averii lui Omar Hayssam in toamna anului 2004, cand misteriosul „doctor“ i-a promis acestuia ca-l va scapa de problemele de natura judiciara care se ivisera la Parchetul General. Drept recompensa pentru grija sa, Yassin i-a cerut lui Hayssam garantia ca va plati onorariul acestor interventii. Garantia sirianului a fost perfectata prin trecerea unor terenuri si imobile in deplina proprietate a lui Yassin. Din alte date legate de cei doi, rezulta ca Yassin ar fi pus la cale cu Hayssam crearea unei societati, „Manhattan Fashion“, cu activitate economica ce urma a se derula in zona Port Constanta, Yassin fiind cel care folosea, drept persoana de sprijin, numele fostului ministru al transporturilor Gheorghe Dobre. Ce s-a mai intamplat cu averea lui Hayssam pasata lui Yassin nu se stie. Procurorii habar n-au, de la servicii nici vorba sa existe vreun interes pentru devoalarea finantelor acestui personaj.

Ofiterul SIE Harseu: 'Practic, am calatorit cu Yassin in acelasi avion!>>
Redam azi si fragmentele cele mai importante din declaratia de martor a ofiterului SIE Octavian Harseu, consilier diplomatic la Ambasada Romaniei din Irak. (7 iunie 2007, Curtea de Apel Bucuresti, dosar nr. 6595/2/2006.