Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au anuntat ieri oficial punerea sub invinuire a zece "grei" din fotbalul romanesc in dosarul privind transferurile de fotbalisti. Potrivit comunicatului DNA, la data de 10.01.2008 a fost inceputa urmarirea

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au anuntat ieri oficial punerea sub invinuire a zece "grei" din fotbalul romanesc in dosarul privind transferurile de fotbalisti. Potrivit comunicatului DNA, la data de 10.01.2008 a fost inceputa urmarirea penala pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani impotriva urmatorilor invinuiti:
BECALI IOAN, impresar BECALI VICTOR, impresar COPOS GHEORGHE, presedintele si patronul clubului de fotbal Rapid Bucuresti PUSCOCI SICA, avocat STOICA MIHAI, fost director al clubului de fotbal Otelul Galati BORCEA CRISTIAN, presedinte executiv al clubului de fotbal Dinamo STOENESCU MIRCEA, fost presedinte al clubului de fotbal Dinamo PADUREANU JEAN, presedinte al clubului de fotbal Gloria Bistrita POPESCU GHEORGHE, impresar NETOIU GHEORGHE, actionar la clubul de fotbal Dinamo
Din probele administrate pana in prezent, respectiv raspunsurile primite in cadrul a 17 comisii rogatorii efectuate in mai multe state din Europa si Asia (intre care China, Coreea de Sud, Olanda, Spania, Italia) precum si analizele efectuate de Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) si Garda Financiara a rezultat urmatoarea stare de fapt:

Persoanele mai sus mentionate, impreuna sau in parte, prin tranzactii ilegale si folosire de interpusi, au externalizat sume de peste 10 milioane de euro cuvenite cluburilor de fotbal pe care le reprezentau sau pentru care au efectuat activitati de impresariat.

Astfel, conform probelor administrate a rezultat ca, in perioada 1999-2005, cea mai mare parte a sumelor cuvenite cluburilor au fost transferate in conturile firmelor off-shore din Insulele Virgine si Olanda, iar ulterior, unii dintre invinuiti si-au insusit in interes personal sumele externalizate. Banii au reprezentat drepturi ale cluburilor de fotbal Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati rezultate din transferul in strainatate a unui numar de 12 fotbalisti: Contra Cosmin, Codrea Paul, Cernat Florin, Mara Bogdan, Sanmartean Lucian, Bratu Florin, Alexa Dan, Mihalcea Adrian, Mitea Nicolae, Dulca Cristian, Ganea Ionel, Arhire Iulian.

Prin faptele descrise mai sus a fost cauzat, in dauna celor patru cluburi, un prejudiciu de peste 10 milioane de euro, reprezentand diferenta dintre sumele real incasate prin transferurile de fotbalisti si sumele efectiv inregistrate in contabilitatea cluburilor.

De asemenea, prin neinregistrarea in contabilitatea celor patru cluburi a veniturilor rezultate din transferuri si implicit prin diminuarea veniturilor impozabile, bugetul de stat a fost prejudiciat cu o suma de peste 1,7 milioane de euro.
Totodata, raportat la valorile reale ale sumelor de transfer, nu s-a perceput de catre Federatia Romana de Fotbal procentajul aferent fiecarui transfer, in conformitate cu reglementarile interne, prejudiciul in dauna Federatiei totalizand aproximativ 600.000 de euro.

perioada 14-17.01.2008, toti invinuitii au luat la cunostinta infractiunile pentru care sunt cercetati, potrivit art. 6 alin. 3 din Codul de Procedura Penala.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.