La 7 ianuarie Dan se plimba singur prin Vaslui. Nu chiar singur, avea si vreo 800 de milioane. Ridicase banii de la trezorerie impreuna cu alti patru colegi, care au gasit ca e mai placut sa mearga la shopping si sa isi cheltuiasca salariile decat

La 7 ianuarie Dan se plimba singur prin Vaslui. Nu chiar singur, avea si vreo 800 de milioane. Ridicase banii de la trezorerie impreuna cu alti patru colegi, care au gasit ca e mai placut sa mearga la shopping si sa isi cheltuiasca salariile decat sa pazeasca niste bani care oricum nu erau ai lor. Ca sa fim corecti, de fapt contabila a intrat in biserica, era Sf. Ion.

GENEROZITATE. Dan era un baiat simplu, de la tara, nu de la oricare, ci din Moldova, avea "profesionala", sotie, baiat, casa, functie de casier. Inainte de asta, cu toate studiile sale, "era la cai". Primarul, milos, care la 47 de ani face si el facultatea pe linie de partid, l-a adus la "unitate" si i-a dat pe mana poate cea mai nenorocita functie din administratie.

La 37 de ani, Dan nu stralucea inca prin nimic in afara de sufletul sau saritor. Ii ajuta pe toti dupa care bea una mica. Pe scurt, era un moldovean fara studii, fara ambitii, fara perspectiva, care bea cam tot ce ii lasau, din obisnuinta, contribuabilii de stat cand veneau sa isi ridice drepturile. Cand cei cinci s-au intors de la Vaslui, in fata primariei invatatorii satului asteptau infrigurati. Danut nu si-a mai facut registrul de casa si s-a apucat sa dea banii. Ce nu stia el era ca banii nu ii ajungeau sa faca toate platile. Si a dat bani in stanga si in dreapta. A doua zi iar. Pana la 10, cand, dupa ce a facut o pauza pentru "una mica, o cafeluta si o guma" a vazut ca listele erau lungi iar seiful gol. Asa ca s-a perpelit cateva minute, s-a dus la parinti, care locuiau vis-a-vis de el, la un minut de primarie, a luat scara, a luat sfoara, a trecut drumul la el si s-a atarnat.

Tabara unu, primarul si contabila, este siderata de gestul baiatului. Nu ca profilul psihologic nu i-ar fi permis, ci pentru ca totul s-ar fi rezolvat daca ar fi spus cuiva ca nu mai are bani. Perfect adevarat.

Tabara doi, tatal si cumnatul, nici ea nu aste atat de surprinsa de sinucidere. Acuza doar tabara unu ca ar fi stiut ceva, dar ca l-a balacarit pe baiat si i-a stricat echilibrul interior. Pe masura ce povestesc, totusi isi dau seama ca nici primarul, nici contabila habar n'aveau de situatie. Deci fara injuraturi. Da, dar contabila a facut ea registrul de casa, desi asta figura in fisa postului lui Dan. Daca ar fi oprit platile si l-ar fi pus pe baiat sa isi faca treaba, nimic rau nu s-ar fi intamplat. Perfect adevarat.

De ce s-o fi spanzurat Dan, totusi? Pentru ca era un tip nepregatit, pentru ca i s-a dat o sarcina pe care nu o putea duce, pentru ca nimeni nu a gasit vreo buba la controlul psihologic, pentru ca mintea lui s-a blocat, pentru ca era doar un taran simplu care a facut o "profesionala" de doi bani asa cum au fost toate "profesionalele". Pentru ca sistemul este varza, pentru ca are exact oamenii pe care ii merita, pentru ca nu e in stare sa ofere ceva unor oameni care chiar merita, pentru ca e format din oameni la fel de inteligenti ca Danut, pentru ca e prost, imbecil, nemernic. Pentru ca provoaca mortea atat in spitale cat si in primarii. Pentru ca, in general, nimanui nu ii pasa de Danut. Nici mie. A mai murit un "prost". Altul o sa ii ia locul maine.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.