Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, se va afla la Sofia intre 17-18 ianuarie pentru semnarea mai multor acorduri energetice, cel mai controversat fiind proiectul South Stream, concurent al conductei Nabucco ce urma sa tranziteze Romania.
Pe de alta parte, Bulgaria este partener, alaturi de Romania, in proiectul european Nabucco, ce ar urma sa transporte gaz din regiunea caspica via Georgia si Turcia, oferind astfel o alternativa la reteaua ruseasca. Moscova doreste insa cooptarea Bulgariei in proiectul propriu, South Stream, o conducta ce ar traversa Marea Neagra, apoi Bulgaria, pentru a se bifurca spre Grecia si Italia in sud, respectiv Serbia in nord.
Potrivit cotidianului bulgar Dnevnik, guvernul de la Sofia nu a cazut inca de acord cu Gazpromul privind pachetul de actiuni pe care ar urma sa-l detina in consortiu.

Putin face lobby pentru South Stream
Tot la Sofia, presedintele Putin urmareste si cooptarea Serbiei in proiectul South Stream. La 18 ianuarie, Putin ar urma sa-i intalneasca pe presedintele sarb Boris Tadici si pe prem ierul Voislav Kostunita pentru semnarea acordului multilateral. Oferta facuta de Gazprom Serbiei include si achizitionarea la mai putin de jumatate din pretul pietei (900 milioane de euro fata de 2 miliarde) a companiei petroliere de stat NIS de care se arata interesat si grupul Rompetrol. Potrivit Eurasia Daily Monitor, guvernul sarb este incantat de oferta privind South Stream, dar divizat fata de pretul mic oferit pentru NIS.