Tranzactiile cu optiuni au inceput sa atraga tot mai mult investitorii de la Sibiu, intr-o perioada in care preturile la derivatele pe actiuni scad zilnic, punandu-se intrebarea cand se va opri acest proces. Saptamana trecuta in piata sibiana au fost
Tranzactiile cu optiuni au inceput sa atraga tot mai mult investitorii de la Sibiu, intr-o perioada in care preturile la derivatele pe actiuni scad zilnic, punandu-se intrebarea cand se va opri acest proces. Saptamana trecuta in piata sibiana au fost tranzactionate 1.155 contracte pe optiuni.
In opinia brokerului Mirabela Coos, de la SSIF Broker Cluj, "in piata s-a manifestat constant un interes crescut pentru tranzactionarea optiunilor, investitorii avand posibilitatea deschiderii unor pozitii pentru limitarea eventualelor pierderi la nivelul primelor platite, in cazul cumparatorilor de optiuni, respectiv pentru finantarea, pe anumite perioade de timp si in anumite limite, in cazul vanzatorilor de optiuni, din primele incasate. Astfel, se pare ca piata optiunilor devine treptat un refugiu din ce in ce mai cautat de catre participanti, asa cum se observa din numarul de tranzactii in crestere". La randul lui, Remus Stoica, de la Nova Invest, considera ca "interesul pentru optiuni ne-ar putea spune ceva despre starea psihologica a investitorilor care nu mai sunt dispusi sa riste pe futures. Totodata, datorita incertitudinii de trend de pe futures fie acopera pozitii deja deschise, fie, pur si simplu, cumpara optiuni pentru a nu mai risca decat o suma fixa. Prin urmare, atunci cand apar prime considerabile, se gasesc si vanzatori pentru a incheia tranzactiile". Optiunile sunt instrumente financiare derivate tranzactionate in cadrul unor piete bursiere reglementate sau pe piete de tip OTC (over the counter) si care genereaza drepturi sau obligatii diferite pentru partile implicate in tranzactie. Ca si contractele futures, ele au la baza un activ suport care poate fi o marfa, un indice bursier, o actiune, rata dobanzii sau chiar un contract futures. La BMFM Sibiu se tranzactioneaza optiuni pe contracte futures. Optiunea este un contract de vanzare-cumparare intre doua parti, care da cumparatorului dreptul, dar nu si obligatia, de a cumpara sau a vinde o anumita cantitate de marfuri, valute, valori mobiliare sau instrumente financiare la un pret prestabilit numit pret de exercitare, la sau inaintea unei anumite date numita scadenta. Pentru a intra in posesia acestui drept, cumparatorul plateste vanzatorului contractului un pret denumit prima.
Exista doua tipuri de optiuni: optiunea Call care da cumparatorului dreptul, dar nu si obligatia, de a cumpara activul suport la pretul de exercitare, la o anumita data, sau pe o anumita perioada pana la acea data si optiunea Put care da cumparatorului dreptul, dar nu si obligatia, de a vinde contractul futures de la baza optiunii la pretul de exercitare prestabilit.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.