La granita Uniunii Europene, ingrijorarile privitoare la statutul Kosovo au relansat proiectele de federalizare a Republicii Moldova. Victor Doras, fost consilier al presedintelui Vladimir Voronin, a lansat luni in presa de la Chisinau un proiect de
La granita Uniunii Europene, ingrijorarile privitoare la statutul Kosovo au relansat proiectele de federalizare a Republicii Moldova. Victor Doras, fost consilier al presedintelui Vladimir Voronin, a lansat luni in presa de la Chisinau un proiect de federalizare a Republicii Moldova. Planul lui Doras pleaca de la premisa ca actuala conducere nu mai are autoritatea necesara pentru a controla teritoriul tarii, cu atat mai putin Transnistria, propunand crearea a trei entitati: Moldova, Transnistria si Gagauzia.
Potrivit fostului consilier al lui Voronin, capitala noului stat federal din stanga Prutului ar urma sa fie Tighina (Bender), aproape de Transnistria, iar forma de guvernamant ar fi republica prezidentiala cu un parlament bicameral, fata de cel unicameral existent in prezent la Chisinau.
Noul stat ar urma sa permita prezenta pe termen nelimitat a trupelor ruse de mentinere a pacii (aflate acum in Transnistria) si sa-si redefineasca relatiile cu Romania.
Intre timp, presedintele Vladimir Voronin se pregateste sa fie decorat de Patriarhul Alexei al II lea al Rusiei. De unde in prima faza presa anunta ca liderul de la Chisinau este asteptat, saptamana viitoare, la Moscova, pentru o intrevedere cu omologul sau rus, Vladimir Putin, pe marginea diferendului transnistrean, publicatiile de peste Prut relatau, recent, ca vizita presedintelui moldovean in Capitala rusa constituie, de fapt, efectul unei invitatii din partea Fundatiei "Unitatea popoarelor ortodoxe", prezidata de Alexei al II-lea.
"Dupa atacurile patologice declansate anul trecut impotriva Romaniei si a Mitropoliei Basarabiei, care au culminat in 2008 cu expulzarea preotilor romani din Republica Moldova, Voronin si-a castigat pe deplin titlul de <<Om al anului>> din partea Patriarhiei Ruse", nota cotidianul Timpul in acest sens.
Pe de alta parte autoritatile de la Chisinau au lansat o serie de acuzatii de coruptie la adresa autoritatilor romane: Ministerul de Interne de la Chisinau a trimis institutiilor romane competente actele privind implicarea a doi functionari romani din Ministerul de Justitie in fraude privind obtinerea cetateniei romane, informeaza Mediafax.
De asemenea Patriarhul Serbiei, Pavel, a trimis o scrisoare Patriarhului rus Aleksei al II-lea, in care condamna decizia Bisericii Ortodoxe Romane de a reinfiinta trei eparhii istorice pe teritoriul canonic al Bisericii Ruse, afirmand ca reactivarea Mitropoliei Basarabiei are legaturi cu perioada nazista, potrivit unimedia.md. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.