Fostul presedinte explica internautilor ca Romania are nevoie de o viziune de stanga
Fostul premier se plange ca "portocaliii" au acaparat tot spatiul comunicational15 ianuarie, ora 10.35 va ramane o data importanta in istoria social-democratilo
Fostul presedinte explica internautilor ca Romania are nevoie de o viziune de stanga
Fostul premier se plange ca "portocaliii" au acaparat tot spatiul comunicational15 ianuarie, ora 10.35 va ramane o data importanta in istoria social-democratilor. Este momentul la care Ion Iliescu a inceput campania electorala printre bloggeri. Lansarea unei astfel de discutii a fost anuntata de saptamana trecuta. "Eu am acum un dialog cu astia de pe blog, bloggeri. (...) Pustanii astia sunt la o stanga mai extrema. Chiar vreau sa deschid o discutie despre soarta stangii, ce este stanga in zilele noastre, cum definim stanga de astazi, tema pe care si Giddens o abordeaza in 'A treia cale>>. Vreau sa relansez o discutie, un fel de forum, acuma pe blog-ul asta al meu", le povestea Iliescu lui Geoana si Nastase, veniti sa il felicite de ziua onomastica.
Sub titlul "Locul si rolul stangii astazi", presedintele de onoare al PSD scrie ca "Romania contemporana, confruntata cu probleme grele de ordin social, are nevoie de o stanga puternica, ancorata in realitatile lumii de azi". In opinia sa, in Romania ultimilor ani, "procesul de polarizare s-a agravat", intrucat a fost promovata o politica fiscala antisociala, bazata pe cota unica, favorabila celor cu venituri mari, dar nefavorabila marii majoritati cu venituri mici.
"Comportamentul ostentativ al noilor imbogatiti, care isi etaleaza strident bogatia, accentueaza efectele acestui proces in plan social", continua el.
Iliescu nu uita sa dezaprobe "comportamentul consumist, de esenta parazitara, al noilor parveniti". "O politica fiscala rationala trebuie sa incurajeze formarea si dezvoltarea capitalului autohton, prin sustinerea investitiilor eficiente, in plan economic, si descurajarea importurilor de consum parazitar, stimuland crearea de locuri de munca si valorificarea creativitatii nationale", explica fostul sef al statului.
De asemenea, Iliescu face si un scurt istoric al doctrinei de stanga, amintind ca "la origini, stanga s-a dezvoltat, in cursul secolului al XIX-lea, ca miscare de protest fata de marile inechitati sociale si abuzurile capitalului, in faza sa incipienta (acumularea primitiva de capital)".Nastase se plange ca PSD nu mai are vizibilitateAcelasi subiect il abordeaza, tot pe blog, si fostul premier Adrian Nastase. Acesta constata ca in timp ce actuala putere stie sa ramana tot timpul in prim-plan, PSD este tot mai putin vizibil. „Portocaliii” stiu sa ocupe spatiul comunicational, chiar daca acest lucru este facut prin scandaluri, atacuri la persoana si diversiuni. Prin contrast, in acest timp, la nivelul opiniei publice ajunge imaginea amplificata a pasivitatii PSD", spune Nastase. In opinia sa, "marea problema este ca stanga risca sa fie tot mai mult un subiect marginal pe agenda publica, desi asteptarile majoritatii romanilor sunt de stanga!".
Nastase ii ataca pe actualii sai sefi din Kisseleff, carora le reproseaza ca "aspectul cel mai evident al 'Noului PSD>> este transformarea sa intr-un partid cu dimensiuni incerte". "Cati membri are PSD acum? Cu alte cuvinte, care este infrastructura pe care partidul poate construi o strategie electorala?", se intreaba fostul sef de partid. In plus, Nastase nu ezita sa citeze din propriile afirmatii facute in urma cu cativa ani. "Forta Partidului Social Democrat consta in membri simpli, care, fara sa astepte niciun fel de beneficii, se afla alaturi de noi. Lor trebuie sa ne adresam in mod direct”, spune Nastase, recitind dintr-un discurs al sau rostit in 2002.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.